Utbildningskatalogen
Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringsmöjligheter och det gäller självklart också i skolan. För att lyckas med det måste vi hjälpas åt: vi som använder tekniken, vi som utvecklar den och vi som köper in den. Advania erbjuder över 70 olika utbildningar för att bidra till skolans utveckling. Här kan du läsa igenom och anmäla intresse för vilka utbildningar du tror skulle vara intressanta för dig och dina kollegor.
Jobbar du på en skola som har köpt in sin hårdvara (PC/Chromebooks/iPads/Mac) till lärare och elever via oss på Advania Skolpartner? Då kan du ta del av ett 30-tal workshops riktade mot lärare, helt gratis. De utbildningar som är kostnadsfria är markerade med *

Anmäl ditt intresse
Välj de utbildningar som du är nyfiken på genom att bocka för de utbildningar som är av intresse.
Förskola
* Grundutbildning iPad för förskolepedagoger
Denna workshop innehåller en grundlig genomgång av iPadens funktioner. Deltagarna kommer att bli betydligt mer bekanta med inbyggda appar, inställningar, gester och allmän hantering. Vi kommer också att titta på hur man hanterar kameror, kartor och tangentbord på iPad. Vi tittar också lite extra på hjälpmedel som underlättar för små barn som till exempel guidad åtkomst och några tredjepartsappar.
Kreativt med iPad på förskolan
Denna workshop inspirerar dig som arbetar på förskola att använda iPaden på ett kreativt sätt i din verksamhet. Vi kommer att gå igenom olika sätt att använda QR-koder som t.ex kalender, tärning, sagobok och musicerande. Dessutom kommer vi att titta på vad man kan använda på Youtube för att skapa en visuell lekmiljö med hjälp av en projektor. Workshopen kommer även att belysa hur man kan producera film med hjälp av greenscreen, AR-appar (augmented reality), stopmotion och sagoberättande för att fånga barnens fantasi.
* Pedagogisk dokumentation i förskolan med Förskoleappen
I läroplanen för förskolan finns ett avsnitt som handlar om uppföljning, utvärdering och utveckling. I avsnittet står det att verksamheten ska dokumenteras, följas upp och utvecklas. Det handlar om att dokumentera det som händer mellan barn, vuxna och miljön i verksamheten, till exempel med hjälp av kamera och film. I analysen av dokumentationen får man syn på hur man kan utveckla verksamheten vidare. Pedagogisk dokumentation i förskolan är något som kan underlätta och organiseras med hjälp av Förskoleappen. I denna workshop går vi igenom själva appens funktioner. Förskoleappens verktyg hjälper förskolan i sitt dagliga arbete med pedagogisk dokumentation, administration och kommunikation. Förkunskaper: Inga förkunskaper krävs.
* Google i förskolan
I denna workshop går vi igenom de delar av Google Suite som är användbara i förskolan. Detta är verktyg som underlättar vardagen, samarbetet och skapar tidsvinster. Google drive - skapa mappar, TeamDrive, delade dokument, filma i mapp Google presentation - samla filmer Google formulär - skapa undersökningar Youtube - visuell lärmiljö QR-koder - arbeta med iPads
Läroplansförändringar i förskolan
Regeringen har beslutat om en reviderad läroplan för förskolan, Lpfö 18. Läroplanen träder i kraft den 1 juli 2019. Här går vi igenom förändringarna och kikar på vad de praktiskt innebär i det vardagliga arbetet. Lpfö 18 är samma läroplan som Lpfö 98, men reviderad. Vi kommer att gå igenom alla förändringar, men vi kommer särskilt fokusera på digitalisering. Hur kan förskolan arbeta för att möta de nya kraven?
Språkutvecklande i förskolan
I denna workshop tittar vi hur vi kan använda iPaden i en språkutvecklande undervisning. Vi går igenom olika appar som hjälper barnen att lära sig och använda ord och begrepp. Vi skapar digitala multimediala ordböcker i Keynote där både bilder, ljud och video är en del. I garageband får barnen använda språket i både sagoberättande och ramsor. Dessutom kommer ni få tips på andra appar som tränar språket för yngre barn.
* Office 365 i förskolan
I denna workshop går vi igenom de delar av Office 365 som är användbara i förskolan. Detta är verktyg som underlättar vardagen, samarbetet och skapar tidsvinster. OneDrive - skapa mappar, Teams - delade dokument Powerpoint online - samla filmer Forms - skapa undersökningar Youtube - visuell lärmiljö QR-koder - arbeta med iPads
Matematik i förskolan
I denna workshop tittar vi på hur man kan använda iPaden för att träna på matematik i förskolan. Vi använder kameran och möjligheterna med att rita på bilder, garageband för att sjunga in matematiklåtar och iMovie eller keynote för att spela in matematiksagor. Dessutom kommer ni få tips på andra appar som tränar matematik för yngre barn.
Programmering i förskolan
Denna workshop inspirerar dig till att arbeta med programmering i förskolan. I förskolor finns en mängd material som kan användas för att ge en första inblick i det logiska tänkande som programmering bygger på. I denna workshop, där vi går igenom både analog och digital programmering, utgår vi från den aktuella förskolans behov och skapar en workshop utifrån kunskapsnivå och befintligt material.
Kreativt med Office365
Många inom förskola har bilden av Office365 att det bara är ett verktyg för kontoret (Office). Syftet med denna kurs är därför att visa Microsofts kreativitetsverktyg. Powerpoint som en av de mest kreativa apparna och är perfekt att använda med barnen i förkolan. Moment som kursen innehåller: a) morfning – ta en bild av en sagobok och infoga den i en bild och använda morfning som övergång för att få barnen att titta på samma detalj. Vi går även igenom hur man spelar in och infogar ljud och på så sätt berätta historier och spelar in dem.
b) Ta ett foto av en teckning och låt ett barn prata i mikrofonen om sin teckning. Samla ett barns teckning i en Powerpoint som en bildportfolio.
c) Gissa vad – Infoga en bild. Täck bilden med en färg med hjälp av målningsverktygen. Använd radergummit för att skrapa och upptäcka bilden. Vad är det för något?
d) Skärminspelning – låt barnen prata om en bild, spela in diskussionen.
Studieresa till Estland
Se och lära av arbetet kring digitalisering i samhället samt hur Estlands skolor tänker kring utbildningssystemet.
Vanliga frågor och svar om våra utbildningar
Hur lång är en workshop?
Våra kunder beställer antingen en halvdag eller heldag. Halvdag innebär oftast 3 h, men i förskola är 2 h vanligare.
Hur många kan delta?
Vi brukar ha ett max på ca 25 personer då denna storlek på grupp har visat sig vara mest uppskattad hos deltagare då möjlighet att få personlig hjälp finns.
Är det digitala eller fysiska utbildningar?
Det väljer kunden själv. Våra utbildare är vana med att utbilda både på plats och digitalt via ett videomöte.
Vad kostar utbildningarna?
De utbildningarna med * (asterisk) är kostnadsfria för våra kunder. Priset för övriga är samma oberoende av innehåll.
Har du frågor om innehåll och upplägg? Kontakta vår utbildningskoordinator Jenny Palm.