Alla barn kodar

Koda och programmera med Apple

Tillsammans med Apple bjuder Advania Skolpartner in till ett online-event den 20 oktober 2021. 
Vi kommer tillsammans med pedagoger i förskola och skola från hela Sverige inspirera till hur man kan använda iPaden till att koda och programmera i förskolan och för yngre åldrar i grundskolan. Vi vill med detta event lyfta fram alla fantastiska idéer på hur man kan använda iPadens appar och robotar till att programmera. Under varje pass kommer 3 föreläsare inspirera dig inom olika områden.

Gunilla Möller och Leonidas Papagianis från Advania Skolpartner kommer att hålla i dagarna och vara moderatorer som introducerar, ställer frågor och håller koll på frågor i chatten.

Information om föreläsarna

Andrey Shupliakov: Lärare Ma, NO, Tk, åk 4-6, Nya Elementar
Björn Benbasat: 
IT-strateg inom Utbildningsförvaltningen Botkyrka **)
Helen Larsson: 
Speciallärare, grundsärskola, Jönköping kommun INSTA
Johanna Widesson: 
IKT-pedagog och försteförskollärare, Karlskrona kommun INSTA
Maria Franzen: 
Förstelärare åk 1, Uppsala kommun **)
Maria Högberg: 
IKT pedagog Kumla kommun, Förskollärare med vidareutbildning inom IKT. INSTA
Sofia Öhrner: 
Förskollärare på Norlandia förskolor AB, Uppsala INSTA
Linn Österås:  Education Coach and Mentor, Lead trainer Finland*) ***) ****) 
Alfred Grimlund: Föreståndare AVC Botkyrka - Huddinge  

Övriga medverkande:

Gunilla Möller: 
Pedagogisk utvecklingsledare, Advania Skolpartner *) **)
Leonidas Papagianis: 
Skolansvarig Syd, Advania Skolpartner  

*) Apple Teacher

**) Apple Professional Learning Specialist (APLS)

***) Apple Distingured Educator (ADE)

Information

När? 20 oktober 2021 kl.09:00-15:00

Var? YouTube

Agenda

Onsdag 20 oktober

09.00-10.20 Kodning genom konstruktion och lek
Johanna Widesson pratar om hur man kan arbeta med programmering av tillsammans med bygg och konstruktion. Hur man designar sin miljö, så att barnen ges möjlighet att utforska programmering på olika sätt, genom att exempelvis bygga olika sorters banor för robotar.
Maria Högberg delar med sig av tips hur man kan programmera med roboten BlueBot och hur roboten kan introduceras på olika sätt beroende på ålder och barn. Detta kan göras både med och utan app. Hon kommer också att visa hur appen kan användas för att underlätta i början och för de yngsta barnen och sedan också utmana vidare.
Björn Benbasat visar ett helt nytt system från Lego Education till år F-3 som heter Spike Essential. Programmeringen av Spike är baserat på Scratch så man kan koppla aktiviteterna till "gratisversioner" om man inte kan köpa Legomaterialet. 

10:20-10:30 Rast

10.30-11.45 Appar för programmering
Att lära sig koda har aldrig varit enklare! Alfred Grimlund kommer visa hur apparna Tynker Junior (5-7 år) och Tynker (6-11 år) kan väcka ett barns intresse för kodning. I dessa apparna lär barnen sig grunderna för kodning genom att koppla ihop bildblock för att flytta sina karaktärer.
Linn Österås kommer inspirera kring Apples egna programmeringsspråk och app Swift Playground genom att introducera ”Hej Bite” och ”Kodmaskin” för de barn som lärt sig läsa.
Helen Larsson kommer inspirera om hur man kan använda Bluebot med apparna Bluebot och Blue's blocs med en tydlig progression. Hon kommer även visa hur man kan lära sig om programmering med hjälp av handemojis och dans ihop med appen Clips. 

11:45-13:15 Lunch

13.15-14.30 Scratch, MakeyMakey och Sphero
Under det här passet kommer Sofia Öhrner att visa hur man kan använda makey makey och sphero på ett kreativt sätt i förskolan. Hur barnen tillsammans med en pedagog kan spela in ljud och koda i scratch.
Andrey Shupliakov kommer att visa programmering utifrån ett mellanstadielärarperspektiv. Vilka begrepp och programmeringstänk är fördelaktigt för elever att lära sig innan de börjar på mellanstadiet? Andrey besvarar dessa frågor och visar några exempel på programmeringsprojekt som genomförs på hans lektioner i Scratch. Dessutom visar han Spheros, som är en klotliknande robot som han främst använder för att lära ut matematik på ett spelifierat och lekfullt sätt.
Under passet kommer Maria Franzén visa hur hon undervisar i datalogiskt tänkande/programmering med hjälp av appen Scratch JR för att få en tydlig progression i programmering. Maria kommer också visa hur hon integrerar programmering på ett naturligt sätt i flera av skolans ämnen samtidigt som hon behåller fokus på lektionsinnehåll när eleverna arbetar med lustfylld teknik.    
 

14.30-15.00 RobotLab med Gunilla Möller & Leonidas Papagianis
Under det här avslutande passet kommer Gunilla och Leonidas att testa och samtala om nyheter på marknaden vad gäller robotar och appar för yngre barn. 


Information

Det är kostnadsfritt att delta, men anmälan krävs för att du ska få Youtube-länken till dagen. Du behöver inte delta under hel dagen utan väljer själv vilka pass du deltar på.

Vi kommer dessutom att spela in dagen och sändningen kommer att ligga öppen i 7 dagar efter eventet. Efter en vecka kommer även eventuella presentationer finnas tillgängliga från föreläsarna till de som anmält sig. Fördelen att delta live under eventet är att du kan ta del av chatten där du kan ställa frågor och interagera med övriga deltagare. Om du väljer att skriva i YouTube-chatten kan ditt namn vara synliga för andra deltagare. 

Ser ni inte det inbäddade formuläret? Prova att gå in på sidan på nytt via Inkognitoläge, eller skicka ett mejl till: jenny.palm@advania.com

Har du frågor?

Jenny Palm
Coordinator Education
Mejla | Ring

Anmäl dig här 

Tänk på att varje deltagare ska anmäla sig själv. 

 
Partnership beyond technology

?i