Hela Förskolan skapar

Skapa och var kreativ med Apple

Tillsammans med Apple bjuder Advania Skolpartner in till ett online-event den 21 april 2021. 
Vi kommer tillsammans med förskolepedagoger från både Sverige och Finland inspirera till hur man kan använda Apples verktyg till att skapa i förskolan.  Vi vill med detta event lyfta fram alla fantastiska idéer på hur man kan använda iPadens appar och program. Under varje pass kommer 2-3 föreläsare inspirera dig inom olika områden.

Gunilla Möller och Leonidas Papagianis från Advania Skolpartner kommer att hålla i dagarna och vara moderatorer som introducerar, ställer frågor och håller koll på frågor i chatten.


Information om föreläsarna  

Björn Bergvall: Digimentor Bildningssektorn, Åbo Stad *
Fantasifröknarna: Linda Bjällerstedt & Sara Bergström, förskollärare Bjurhovdasmyckets förskola, Västerås. INSTA
Helen Larsson: 
speciallärare, grundsärskola, Jönköping kommun. INSTA 
Johanna Widesson: 
IKT-pedagog och försteförskollärare, Karlskrona kommun. INSTA
Malin Hållinder: IKT-pedagog och Förskolecoach, Skoldatateket Håbo.
Maria Högberg: IKT pedagog Kumla kommun, Förskollärare med vidareutbildning inom IKT. INSTA
Sarah Wolf Näsström: Utvecklingsledare i Förskolan Strängnäs kommun. INSTA
Simon Melin: förskollärare och IKT-ansvarig Råå förskola, Helsingborg **
Sofia Öhrner: förskollärare på Norlandia förskolor AB, Uppsala. INSTA

      *) Apple Teacher
        **) Apple Professional Learning Specialist (APLS)

Information

När? 21 april 2021 

Var? Via länk

Agenda

Med reservation för ändringar. Håll dig uppdaterad på denna sida.

Onsdag den 21 april  

09.00-10:20 Digitalt skapande och berättande  
Under detta pass kommer Johanna Widesson visa hur man kan använda sig av iPaden för att ge barnen möjlighet att arbeta med digitalt skapande och berättande med hjälp av kameran och bilder tillsammans med projektor i förskolans ateljé samt genom att skapa fantasifulla bilder på barnen som används till egna berättelser och sagor med hjälp av iMovie och Puppet Pals. Maria Högberg visar hur man kan animera en bild i appen Keynote och lägga till en grön bakgrund för att sedan använda denna animation i appen Greenscreen by doink och lägga på ljudeffekter och musik i appen iMovie så att det blir en liten film. Simon Melin visar hur man kan använda Sketches och Keynote för att skapa material med transparent bakgrund, som går att använda i AR-utforskande eller lärande i Keynote. 

10.20-10.30 Rast

10:30-11:45 Barn med särskilda behov och digilogt skapande
Under detta pass kommer Malin Hållinder berätta om hur man kan stötta barn med särskilda behov genom att ritprata och använda några språkstärkande appar. Sarah Wolf Näsström berättar hur man kan använda Pages i digitalt berättande med dess kreativa funktioner som exempelvis animera teckningar. Helen Larsson pratar om digilogt skapande i form av pratande stentroll/teckning, digilog bild med flera olika tekniker och Stopmotion.

11:45-13:00 Lunch

 13:00-13:50 Kamerapennans pedagogik och källkritik  
Björn Bergvall berättar om Kamerapennans pedagogik. En finsk arbetsmetod kring att låta barnen ta bilder och tolka varandras bilder där målet är att fånga tänkandet bakom bilden. Fantasifröknarna Sara Bergström och Linda Bjällerstedt kommer berätta hur de använder sina iPads i deras drama arbete och vi kommer bland annat få träffa iPad Kjell Kritik och se hur barnen arbetar med källkritik tillsammans med honom. Barnen gör bland annat egna löpsedlar (riktiga och påhittade) i appen Headlines, manipulerar bilder (i Piccollage) samt använder AR för att få uppleva ”fake news” på riktigt.  

13:50-14:10  Utomhuspedagogik  
Under detta pass berättar Sofia Öhrner hur man kan arbeta med ett digitalt mikroskop kopplat till iPaden ute i naturen tillsammans med barnen för att sen använda fotona till andra kreativa aktiviteter inomhus.

14:10-14:30 Mer Tips & Tricks med Gunilla Möller & Leonidas Papagianis

Information

Om du väljer att delta i chatten till eventet så kan ditt namn vara synliga för andra deltagare. Det är kostnadsfritt att delta, men anmälan krävs för att du ska få länken till dagen så att du kan ansluta till online-eventet när det passar dig. Inspelningen av online eventet kommer att ligga publikt ytterligare 7 dagar så att möjlighet finns för de anmälda att titta på eventet några dagar senare. Eventuella presentationer och länkar från föreläsarna skickas ut i ett mail efteråt.

För att vara med på bägge våra Apple event "Hela förskolan skapar" den 21 april & "Hela Skolsverige skapar" den 22 april behöver du göra en anmälan till varje event på respektive anmälningssida.


 Ser ni inte det inbäddade formuläret? Prova att gå in på sidan på nytt via Inkognitoläge.

Har du frågor?

Jenny Palm
Coordinator Education
Mejla | Ring

Anmäl dig här 

Tänk på att varje deltagare ska anmäla sig själv. 

 
Partnership beyond technology

?i