Emanuel Palm beger sig på episka vandringar - och driver bloggen PipeHow!


Knowledge Factory Blogg
27.08.2020

Emanuel beger sig ut på episka vandringar, ibland i naturen, ibland inom teknologi - och driver även bloggen PipeHow!Emanuel Palm jobbar som Technical Specialist på Advania och brinner för PowerShell, och hans uppdrag hos sina kunder går oftast ut på att automatisera bort sig själv. Emanuel har en utbildning inom spelutveckling och älskar att koda, på fritiden beger han sig ut på episka vandringar, ibland i naturen, ibland inom teknologi - och driver även bloggen PipeHow!


Varför heter den PipeHow?

En liten ordlek! I PowerShell jobbar man med så kallade pipelines. En stor del av bloggens fokus är utbildande inlägg, så tanken är att man tar ett ämne och "pipear" till ett hypotetiskt kommando, till exempel "PowerShell | How"!

 

Varför startade du din blogg?

Kort sagt för att jag tycker att det är väldigt roligt att skriva! Den längre förklaringen har fler anleningar. Dels för att bygga mitt eget varumärke, det är alltid kul när bloggen får retweets och omnämnade på Twitter från branschfolk. Det är också kul att ha ett pågående projekt som bara blir bättre och bättre ju mer man fyller på med bloggposter. Framförallt älskar jag att lära ut och lära andra, det var inte länge sedan jag googlade samma saker jag skriver om. Genom att skriva ned det jag lärt mig så känns det som jag får en anledning att lära mig ännu mer, som gör att jag kan lära ut ännu mer, det är superkul!  

 

Hur länge har du bloggat?

Jag började förra året, eller jag ska väl snarare säga att jag lanserade den här senaste bloggen då. Jag hade en gammal blogg i WordPress som hade en så dålig design att det gjorde att jag inte var motiverad att skriva, för jag visste att slutresultatet inte var något jag skulle vara nöjd med i vilket fall. Så det kan vara ett tips till alla som vill börja att välja en enkel och clean design som ni är nöjda med – det gör det roligare att köra på.

 

Jag slås av att din blogg är väldigt snabb och responsiv. Vad har du för tips?

Bloggen är byggt med ett ramverk som heter Hugo, som gör att man kan skriva det mesta i Markdown, ett väldigt bekvämt språk för textformatering och dokumentation. När det kommer till hosting av själva sidan så ligger den som en static website i Azure, och hela snurran är automatiserad till den grad att jag bara behöver skicka upp ny kod till mitt repository på GitHub för att den ska uppdateras. Jag har även skrivit om hur jag byggde den: 
https://www.pipehow.tech/new-blog/

 

Nått mönster du sett i din trafik?

Ja, bloggen får mycket fler läsare på vardagar – när folk jobbar och googlar om PowerShell. Konstigt nog så har den mycket mindre trafik på lördagar och söndagar. Jag konkurrerar väl med Netflix om den tiden...  

 

Vilken är din favoritbloggare?

Jag är ingen aktiv läsare av bloggar så det är en svår fråga, men jag får nog säga Simon Wåhlin, https://blog.simonw.se/. Det slutar ofta med att jag landar där efter att själv ha googlat något, och hans rubriksättning tycker jag passar väldigt bra på det sättet – "my notes that might be useful". Det var även Simon som inspirerade mig att dra igång min blogg!


Tack Emanuel!

Länk till Emanuels blogg: pipehow.tech


Back
?i