Nowaste logistics

Snabb tillväxt med molnbaserat nätverk

En verksamhet som växer så det knakar med truckar som behöver ständig nätverkskontakt. Nowaste Logistics valde Meraki och fick en nätverkslösning som kan växa med företagets expansionsplaner.

Robert Davstedt
IT-Chef Nowaste Logistics

Lagerlokaler förändras ständigt. Ena dagen är det en tom yta stor som en fotbollsplan, nästa tätt packade hyllor nio meter upp i taket. Truckarna som håller ordning på grejerna står i ständig förbindelse med logistiksystemet som styr var och när gods ska hämtas och lämnas. Systemen måste funka. It-chefen Robert Davstedt hade underskattat driftskostnaderna för detta på tidigare nätverskssystem.


"De var klart högre tidigare. Dessutom slapp jag ta en stor initial kostnad med Meraki."

           - Robert Davstedt, Nowaste Logistics

 

Meraki från Cisco är nämligen, till skillnad från traditionella nätverk, styrt av en mjukvara i molnet. Nowaste Logistics möbellager i Helsingborg är bland de första lagren i Sverige som byggs med den här tekniken. Det behövs alltså ingen hårdvara för att kontrollera accesspunkterna. 

Det håller nere kostnaderna samtidigt som kunden får en lösning som enkelt går att skala uppåt eller nedåt. Här finns helt enkelt ingen gräns för hur många accesspunkter och nätverk som systemet kan hantera. För Nowaste Logistics var det en avgörande egenskap. Bolaget planerar att bygga mellan tre och sex nya nätverk varje år. 


"Vi växer så det knakar och då är det viktigt att kunna växa med systemet och komma igång snabbt i nya lokaler. Jag ringde till Advania (fd Caperio) för jag förstod inte hur jag skulle komma igång. Det hade tagit en kvart och sen snurrade allt men det hade jag inte ens märkt."

           - Robin Vrzogic, Nätverkstekniker på Nowaste Logistics

 

Robin menar att det är en fördel att jobba med en känd tillverkare som Cisco eftersom han som nätverksadministratör känner igen sig i tekniken som tidigare fanns i hårdvaruenheterna. Den molnbaserade tekniken gör att man enkelt kan skapa virtuella gästnät, utan att bygga ett nytt WLAN, som tar emot gäster eller konsulter och som då tilldelas andra rättigheter än anställda medarbetare. I många fall delar lager och kontor nätverk. Då kan lager- respektive kontorsverksamhet ha olika regler och prioriteringar: Stor bandbredd för kontorsgänget och hög tillgänglighet för de som jobbar ute på lagret.


"Skrivare, kameror och telefoner – allt ska kopplas upp på nätverket och med det drar kostnaderna iväg. Administrationen är betydligt lättare och billigare att göra i Meraki - så jag tänkte att vi prövar."

           - Robert Davstedt    

 

I och med att Meraki är molnbaserat var Robert Davstedt lite eftertänksam innan han slog till – skulle support ske från Indien och uppdateringar dyka upp utan förvarningar?

 

"Vi hade en accesspunkt som gick sönder men där fick vi hjälp inom en timme och det kändes bra. Uppdateringarna är satta på ett schema och har inte heller strulat till det."

 

 

Eftersom Nowaste kände en oro över funktionaliteten då de hade dålig erfarenhet från tidigare lösningar så erbjöd Advania dem att prova på lösningen i trettio dagar med full returrätt. Är kunden inte nöjd kan hon eller han helt enkelt säga upp avtalet och returnera utrustningen. Robin Vrzogic menar att en del konsulter lovar mycket men dyker det upp problem så skyller man på kundens existerande teknikstack. Här var han glad över möjligheten att ångra köpet om allt inte fungerade som han och kollegorna önskade.

Fakta

Nätverkskonsulten: 5 utmaningar för att sätta upp ett nätverk i lagerlokaler

1. Lager förändras hela tiden. Från att vara som en tom gympasal till fullpackat nio meter högt nästa dag vilket påverkar signalerna.

2. Lagren kan innehålla varor med olika densitet. Vätska eller möbler eller metall – signalerna rör sig på helt olika sätt beroende på vad som står på hyllorna.

3. Truckarna behöver inte, som exempelvis ett kontor, mycket bandbredd. Att hålla kontakten är det viktigaste. Det gäller att skapa ett överflöd av täckning i alla hörn och vrår.

4. Ofta är lagret inte färdigbyggt när nätverket sätts upp, det sista som sätts upp är hyllorna. Då gäller det att simulera hyllor och andra delar som tillkommer när lagret är igång.

5. Risken är stor att truckarna kör sönder accesspunkterna. I gångar använder man riktade antenner som sitter i änden av varje gång på max tre meters höjd vilken gör att truckgafflarna kan skada sändarna.


3 avgörande punkter för att Nowaste Logistics valde Meraki:

1. Enkelt – och därmed billigt – att administrera.

2. Möjligt att växa med systemet. Här finns ingen hårdvarubegränsningen som sätter gränser för antalet accesspunkter samtidigt som det inte behövs ny hårdvara för att starta nya nät.

3. Kostnaden. Nowaste Logistics fick en lägre initial kostnad i och med att bolaget slapp en del av hårdvaruinvesteringarna.

Om Nowaste Logistics

Nowaste logistics levererar logistiktjänster inom ett flertal branscher. Exempel på kunder är Sveriges största frukt- & gröntföretag, Everfresh, bygg- & järnhandelskedjan Bolist, livsmedelsföretaget Barilla samt klädeskedjan MQ. För dessa kunders räkning hanterar Nowaste Logistics AB idag ett varuvärde på över 7,5 miljarder kronor och en personalstyrka på cirka 400 anställda.

?i