SpeakUp ger unga en röst mot mobbning

Advania News
12.04.2018

SpeakUp ger unga en röst mot mobbning

Genom ett samarbete med svenska SpeakUp bidrar Advania till att stävja mobbning i skolor. ”Vi vill bidra med så mycket mer än bara IT-utrustning”, förklarar Stefan Henriksson på Advania Skolpartner.

 

 

Den digitala tekniken är fantastisk, inte minst i skolan. Men det finns mörka baksidor som bland annat visar sig genom mobbning. Även om det knappast är ett nytt fenomen gör sociala medier att de som utsätts blir än mer drabbade än tidigare, då trakasserierna kan pågå dygnet runt, inte bara under skoltid.

Det här är något som Tobias Wernius på svenska SpeakUp vill komma till rätta med.

För tre år sedan insåg han att lösningen inte behövde vara särskilt komplicerad. Idén som tog form i hans huvud utnyttjade samma teknik som också var en del av problemet. Han skulle utveckla en app.

– Det gäller ju att göra problemen synliga. Att få andra elever, som är de som först upptäcker mobbning och andra händelser på skolan, att tala om för vuxna vad som händer. Och då är mobilen, som man alltid har med sig, det bästa verktyget.

 

Organisationer fast i analoga metoder

När Tobias efter något år av utveckling presenterade appen SpeakUp för organisationer som jobbar med den här typen av frågor var det ingen som nappade. Problemet var att de inte visste hur de skulle gå från det analoga till det digitala.

– Ofta gör de besök på skolor och pratar, kanske ger de någon teaterföreställning och engagerar elever och personal på andra sätt. Och så lever frågan under någon vecka. I bästa fall förbättras situationen då men ganska snart faller man tillbaka i samma mönster.

Det var först när Tobias träffade Non-Violence som idén kunde vidareutvecklas och nå ut till skolorna. De hade redan börjat fundera kring hur de skulle kunna digitalisera sig. Tajmningen var med andra ord perfekt.

I januari presenterades så samarbetet med Advania. Även där handlade det om bra tajmning. Stefan Henriksson, ansvarig för Advania Skolpartner, förklarar att de vill utveckla sin relation med skolorna. ”Det räcker inte att bara sälja plattor och datorer, vi vill också hjälpa skolorna med hur de ska användas.”

Ger underlag för långsiktigt arbete

Skälet till att Advania blev intresserade av just SpeakUp var det helhetsgrepp som plattformen tar. Det är förvisso en app som används för rapportering. Men det är också ett system där alla rapporter samlas och kategoriseras, så att det går att sammanställa statistik och se hur situationen utvecklas.

– Det ger ett underlag för att kunna arbeta på både kort och lång sikt med de här frågorna, säger Stefan Henriksson.

I dag används verktyget av ett 50-tal svenska skolor. Tobias bedömer att samarbetet med Advania kommer att bidra till en stark utveckling under det kommande året.

 

Hur kommer samarbetet med Advania att utvecklas?

– Det är inte hugget i sten. Främst är det ett sätt för oss att nå ut till skolor, men det förefaller ju rimligt att exempelvis kunna erbjuda plattor och datorer med SpeakUp förinstallerat. 

– Vårt samarbete är ännu ganska nytt, men redan när vi presenterade det i januari var det flera skolor som hörde av sig och vill ha verktyget.

Tillsammans med Non-Violence har SpeakUp också nått utanför Sveriges gränser, till skolor i USA, Sydafrika, Nederländerna och Storbritannien. Både Stefan och Tobias tror att detta är något som kommer att efterfrågas ”av alla”.

– Titta bara på vilken kraft Metoo-kampanjen hade. Det finns ett stort behov av att få kännedom om negativa beteenden i organisationer, säger Tobias.

Text: Henrik Rådmark

 

Läs mer om SpeakUpLåter detta som något för dig och din skola?
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig.


Back
?i