Pass Summit Seattle November 2018 Blogg 2

Blogg
28.11.2018

Pass Summit 2018 i Seattle 5-9 november

Här kommer en kort rapport över vad Kenneth Holm och jag upplevde under årets PASS SUMMIT i Seattle. Det är världens största Microsoft SQL Server mässa där över 5000 personer med olika kompetenser inom SQL Server träffas och delar kunskaper, men som även är ett event med Microsoft som huvudsponsor gärna vill få ut de nyheter som är på väg inom SQL Server.

Vi började de två första dagarna med Pre-conference, heldagars genomgång av olika ämnen inom SQL server. Första dagen hade jag SQL Server security med Denny Cherry som täckte Transparent Data Encryption det är hur man kan kryptera databasen in-rest med certifikat som skyddar databasen och backupen av den, Managed Service Accounts är servicekonton i AD som har roterande lösenord, Contained Database som är databaser som har allt i sig som konton, rättigheter och lätt kan flyttas mellan sql-servers.

En nyhet här var att SQL Server Management Studio från version 17.5 innehåller en dataklassifierings funktion där man kan tagga sin data i olika dataklasser för text GDPR. Så här ser det ut i SSMS:

Andra dagen hade jag Performance Tuning in 21 Demos med Brent Ozar och Eric Darling, de gick igenom många olika sätta att både felsöka och komma runt olika performance problem inom SQL server, då det är väldigt många i publiken så hade de ordnat så alla frågor och polls sköttes i Slack och poppade upp direkt på står bilds skärmen så alla kunde se det och de gav svar på alla frågor under tiden.

De gick igenom bland annat olika sätt att hur man kan få ut de väntetider som sänker en SQL Server eller vad man ska tänka på som utvecklare för SQL server angående tabellvariabler och transaktionsrollback som då sätts ur spel.

Tredje dagen började konferensen på riktigt med 220 olika sessioner på 3 dagar att välja mellan. Men allra först en Keynote med Rohan Kumar Vice President of Azure Data hos Microsoft, han gick igenom flera nyheter inom SQL Server, Azure Data Service, Business Analytics och AI.

En av nyheterna här är att det går numera att ladda in sina gamla Reporting Services rapporter direkt in in Power BI Services. SQL Server 2019 finns ju i en Custumer Technical Preview och nyheten här var att MS släppte CTP 2.1 och kommer att släppa en version i månaden till SQL Server 2019 når GA samt att SQL 2019 kommer få stöd för att köra java direkt i SQL Server, redan i version SQL 2017 fanns detta stöd för R och Python.

De visade även Azure SQL Hyperscale som hanterar väldigt stora databaser upp till 100TB, skalar upp och ned och väldigt snabb återställning av data point-in-time oavsett databasstorlek, samt att man kan skala ut till read-only replicas utan att kopiera någon data, det var nästan en magiskt att se demon av det under Keynoten.

De sessioner jag valde här var SQL 2017 tips & tricks - SQL 2017 sessionen gick igenom olika inställningar i SQL Server så påverkar prestanda som Compability level och Legacy Cardinality Estimation. My Power Bi Report is Slow - sessionen med Marco Russo var mycket bra där han visar hur man felsöker en Power BI Rapport med DAX Studio och pinpointar vad som gör att det går segt.

Azure SQL database maintenance & automation – som var en genomgång hur man schemalägger underhålls jobb med Powershell, Azure automation services, Azure Elastic Database Job och Elastic Job Agent som är det senaste och just nu i preview. Running SQL Server in AWS – En session som visade vad som gäller när man kör Microsoft SQL Server i Amazon Web Services.

Sessionsdag 2 så gick jag på sessioner med bland annat Bob Ward som gick igenom Whats next for SQL Server on Linux som från SQL Server 2019 nu även stöder Always On Availability Groups on Kubernetes (open-source container-orchestration med deploy, skalning och management av container-apps). Senare hade jag en Power BI session som var mycket bra, den handlade om relationer inom Power BI och hur lätt och farligt det kan vara med weak relationships, han visade flera exempel på rapporter som med några misstag fick hela rapporten av visa fel.

Mellan alla sessions fanns det även en utställningshall med alla sponsorer och andra leverantörer inom SQL Server. Bland annat SentryOne som visade sina övervakningsvertyg SQL Sentry för SQL Server och BI Sentry för Analysis Service som kan övervaka prestanda problem inne i SQL kuber.

Sessionsdag 3 sessionerna bestod av Azure Managed Instances best practises and lessons learned - Microsoft försöker få Azure Database att bli att mer likt On-prem versionen iom Azure SQL Managed Instances, men att det är flera saker som saknas fortfarande som de jobbar med.

Men mycket fungerar bra som att göra schemalagda jobb i SQL Agenten, linked servers, det som stack ut var att de bygger SQL performance IOPS på databas storlek så för att få riktig bra performance i en Azure SQL MI ska man göra databasen större än vad den är, det fanns olika steg där man kunde få upp till 7500 IOPS om man gör databasen 2TB stor och det finns ju en prislapp på lagringen också så det ska bli intressant att se hur det utvecklar sig.

Encryption not for only NSA anymore – som gick igenom Backup Encryption som krypterar vanliga SQL Server backuper med certifikat, TDE som skyddar data in-rest med certifikat , Always Encrypted som krypterar data på kolumnnivå samt connection encryption som krypterar nätverkstrafiken mellan SQL Server och klienten med certifikat.

How it works AG with SQL Server on Linux – Visade hur man gör Always On Availability Groups i SQL Server 2019 på Linux och failar över dem mellan servrar i ett kluster.

En riktigt bra vecka har det varit och vi har även deltagit på 2 frukost event med Microsoft där de bjuder på frukost medan de ger det senaste inom tex Azure SQL Datawarehouse.

Så man är väldigt inspirerad efter att ha umgåtts med ca 5000 personer som jobbar inom samma område som en själv och det är lättjobbat efter en sådan upplevelse, helt fantastiskt!

// Micael Carlsson, Technical Architect

Läs Kenneth Holms blogg från Pass Summit.


Back
?i