Pass Summit Seattle November 2018 Blogg 1

Blogg
28.11.2018

Pass Summit Seattle november 2018

Efter en lång hyggligt problemfri resa anlände Micael och jag till Seattle, lite sightseeing och amerikansk mat sen var det tid att checka in på konferensen. Veckan startade med två heldags sessioner, mycket Azure analytics, datawarehouses och nya funktioner i SQL 2019.

Dag ett var för mig den bättre dagen, denna var labborienterad kring Azure datawarehouse och analytics. Dag två handla mer om uppgraderingar och uppgraderings spår lite för standard och för mycket prat om kompatibilitet och vad man behöver slå på och inte. 

De som var bäst med denna session var Information kring olika verktyg som Microsoft tillhandahåller för flytt till Azure.

Keynotes

 

Nyheter i korta drag:

 • SQL server Hyperscale, datawarhouse/ analytics - databaser med i princip obegränsad storlek. Funktionen är testad på databaser upp till 100TB.
 • SQL server managed instances, likt AzureDB finns en tjänst för att hantera databasinstanser. Funktionen känns bra men fortfarande i beta stadie. Det saknas funktioner och kraven för att få prestanda är lite väl anmärkningsbara som att för bra IOPS tvingas man förstora upp databasfilerna till 2TB. Funktionen är överlag bra men kräver mer utveckling.
 • X-LOG SQL server, En form av mellan lager mellan databaslager (SQL-server) och andra plattformar.
 • Nya datakällor, Stöd för datakällor som MariaDB mfl (Big data).
 • SQL server Linux, Stöd att köra SQL-server i Always on lösningar (HA/DR).
 • Containders och dockers, Köra SQL server i en form av bubbla man kan starta/ uppdatera snabbt.
 • Reporting services i PowerBI
 • Stöd för SQL-server (Always on) HA i Linux

 

Det finns alltid plats för lite statistik:

 

Mycket prat om datautbyte mellan plattformar Spark, Oracle, MongoDB och MariaDB osv. Formatet skall inte spela någon roll utan det skall gå att utbyta data mellan plattformar.

En fantastik möjlighet under dessa dagar är att man kan lägga frågor till Microsoft och genom detta få möjlighet att prata med Microsoft Tiger Team.

 

I bilden ovan står vi och pratar med MR SQL-server Bob Ward (Principal Architect Microsoft) som jobbat med SQL sedan version 3.0 (visste inte ens att det funnits en version3.0).

Många sessioner handla om Datawarehouse, Analytics och managed instances. Sessionerna var av varierande kvalitet. 

Det flesta sessionerna var bra och hade någon liten ”take away”, några sessioner var lite bättre än andra:

 

 • Undercovering Duplicate, Redundant, Missing Indexes – Andy Yun (Sentry One). En session som alla som hanterar SQL bör se detta ger en del avancerat men också en del basics kring index. 
 • Top Tips for deploying Ags and FCI on prem and in Cloud – Microsoft Tiger team (flera personer). SQL server Always on i Windows och på Linux, vad man skall tänka på och vilka som är de vanligaste felen. 
 • The SQL Server transactionlog for developers. En session som alla utvecklare borde gå för att lära sig hur transaktionsloggen fungerar, inte mycket nytt för mig men en bra uppfräschning. 
 • Architecting for Scalability and Performance in Hybrid workloads – Kimberly Tipp (SQL Skills). Bra och avancerad session om databas och tabell arkitektur en del om hur man hanterar databaserna när tabeller når TB storlek.

Utöver alla sessioner, så passa vi på att tillsammans med kund (Dentsupply) gå ut på en lokal amerikansk pub och där se en NFL match (inte för att jag förstår reglerna) mat, öl och sällskap gjorde det till en mycket trevlig kväll.

Sentryone anordnade på onsdagen en mindre pub kväll, då vi i utställarhallen pratat mycket med en av personerna och berömt hans session så var inbjudan ett faktum. Det blev en trevlig om än kort kväll där vi prata och delade erfarenheter.

När vi stiger upp på lördagsmorgonen och skall resa hem så ser vi med glädje tillbaka på en fantastisk vecka i Seattle, tack Advania för att ni ger oss denna unika möjlighet att träffa och prata med de världsledande inom området SQL-server.

 

//Kenneth Holm, Technical Architect

Läs Micael Carlssons blogg från Pass Summit.


Back
?i