Så här levererar Advania hållbar och agil sourcing

Blogg
29.11.2018

Så här levererar Advania hållbar och agil sourcing

Tisdagen 27 november fick vi en fantastisk möjlighet att på scenen på Grand Hotell berätta om hur vårt sätt att leverera it som tjänst, i praktiken leder till mer hållbar IT.

Dagens Industri höll en konferens tillsammans med tidningen Aktuell Hållbarhet på temat Hållbart Näringsliv. Under en fullspäckad dag fick totalt 600 deltagare massor av matnyttiga case från olika företag men också senaste nytt från regeringen och internationella organisationer som FN.  

Vi hade fått frågan från HP om vi ville delta på en break-out under dagen där vi fördjupade oss i hur vi gått från att leverera IT-produkter till att göra mer långsiktiga överenskommelser med kunderna om drift och livscykelhantering, dvs hållbar, agil sourcing. I praktiken är det en affärsmodell som vi kan visa har lett till mer långsiktigt stabil lönsamhet för oss men framförallt betydande hållbarhetseffekter för våra kunder genom resurseffektivisering, dematerialisering, delningsekonomi och mer cirkulära flöden.

Gemensamt nyttjande av datahallarna, hög virtualiseringsgrad, gemensam organisation för service och support och en högre grad av återtag och återanvändning av begagnade klienter är det som ligger bakom hållbarhetsnyttan.

Det finns många kända exempel på detta i andra branscher där nya digitala affärsmodeller transformerat hela branscher. Spotify och Airbnb lyfts ofta fram som exempel på där fysiska produkter helt försvunnit (CDskivan) eller nyttjas på ett betydligt mer effektivt sätt (privata bostäder). Därför känns det riktigt kul att kunna visa på den här typen av exempel även inom vår bransch.

När vårt eget pass var avklarat kunde vi koppla av och lyssna på  FNs svenska del av UNDP berättade om hur de erbjuder hjälp till svenska företag att integrera Agenda 2030 målen i sin verksamhet.  Huvudpunkten under dagen var det nyinstiftade pris som delades ut till Sverige mest hållbara företag i några olika branscher och där Stora Enso, HM och Electrolux var vinnare i varsin kategori. Kartläggningen gjordes tyvärr bara på börsnoterade företag så vi på Advania var inte ens med i tävlingen men vi hoppas det så småningom kommer nya kategorier för oss onoterade företag.

//Helena Nordin, Hållbarhetschef Advania Sverige

 

Läs mer om

Agil sourcing | Hållbarhet & kvalitet


Back
?i