Advania Voice - appen som möjliggör lärande för elever med musik och rytm

Artiklar
04.12.2020

Advania Voice

- appen som möjliggör lärande för elever med musik och rytm

Kanske minns du fortfarande ramsor och sånger som hjälpte dig att minnas skoluppgifter? Du är inte ensam. Med Advania Skolpartners app Advania Voice blir lärande genom musik och rytm lättillgängligt för alla - både elever och lärare.

Gunilla Möller är pedagogisk utvecklingsledare på Advania och en sann samhällsutvecklare. Vi har träffats över Teams för att prata om den senaste innovationen hon initierat - appen Advania Voice. Advania Voice ska hjälpa barn och ungdomar att lära och minnas bättre med hjälp av rytm och musik.

Det är tydligt att hon brinner för pedagogik. I botten är hon själv lärare; hon var verksam som matte- och NO-lärare i 22 år innan hon bytte bana till IT-branschen. Hon är även körpedagog och har länge sett den tydliga kopplingen mellan musik och lärande.

- Jag minns själv hur musiken spelade en viktig roll för mitt eget lärande som barn. Därför var det naturligt för mig, i rollen som lärare, att skriva låtar och ramsor till eleverna för att hjälpa dem att minnas. Vi spelade även in flera musikvideos tillsammans. Kvittot fick jag när jag såg hur de sedan satt och nynnade på proven. Musik hjälper förstås inte alla att minnas, men många.

Advania Skolpartner utvecklar den svenska skolan genom att höja pedagogernas digitala kompetens och ge dem förutsättningar till pedagogik som stödjer sig på modern teknik. Nu lanseras appen Advania Voice, som baseras på GSuite for Educations lösningar.

Google-bootcamp för att definiera idéen

Gunilla fick möjlighet att delta i Google for Education Certified Innovator Program - ett innovationsprojekt för aktörer i den pedagogiska sfären, från hela världen. Tusentals söker till programmet, men enbart 35 väljs ut. Målsättningen med Google for Education Certified Innovator Program är att - med teknikens hjälp – ge elever de bästa förutsättningarna att lyckas i klassrummet. I ansökan pitchas en innovation för Googles centrala team. Med Advania Voice var Gunilla Möller den första deltagaren som byggde sin lösning och idé på musik.

- Under mina år på Advania Skolpartner har jag föreläst för många lärare och fått min egen bild bekräftad. Musik har en enorm betydelse för elevernas minne, men kan vara svårt att använda för många lärare. Om man inte själv är musikalisk kan tröskeln att komponera ihop en melodi och text vara enormt hög. Jag ville göra det lättare för lärare att tillgängliggöra musik som ett verktyg i vardagen. Vi måste hjälpa eleverna som behöver rytm och musik för att lära sig att minnas bättre.

Visionen var tydlig: en app där elever och lärare tillsammans kunde komponera ihop egna låtar och ramsor. Efter att Gunilla gått ett bootcamp på Google började Advania Skolpartner att utveckla appen, som växte från idé till prototyp vidare till färdig produkt.

- Vi vill ge lärarna bättre möjligheter att hjälpa eleverna att lära på olika sätt, med teknikens hjälp. Advania Voice är ett inlärningsverktyg som är enkelt att använda för både elever och pedagoger. Vi har medvetet skalat ned antalet funktioner och val i appen, jämfört med ett vanligt musikredigeringsprogram. Alla ska kunna använda Advania Voice. Skolverket vill främja ett varierat lärande – Advania Voice är ett verktyg för att nå dit.

Stöd till elever

Många företag har musiken att tacka för sitt starka varumärke.
- 118 800 är ett bra exempel; efter radioreklamen med låttexten “118 800 - en superbillig nummerupplysning” var det svårt att glömma vilket nummer man skulle ringa. Samma sak gäller i klassrummet. När jag berättar om Advania Voice börjar många nynna på någon av de många ramsor och sånger de själva minns från skoltiden. Det kan handla om en ramsa för multiplikationstabellen eller en sång om kretsloppet, säger Gunilla.

Målbilden är solklar:
- Idag ser vi exempelvis hur många barn kämpar med matten. Appen kan hjälpa dem - det är lätt att skapa ramsor och sånger som gör det lättare att komma ihåg formler och andra matematiska uttryck och begrepp. Musik och rytm kan även vara en game-changer för elever med neuropsykiatriska funktionsvariationer, som behöver olika uttrycksformer för att lära sig på bästa sätt.

Advania Voice är en egenutvecklad app av våra utvecklare på vårt affärsområde Advania Development

Läs mer och testa Advania Voice här

Läs mer om Advania Skolpartner här.


Back
?i