Blogg | Cirkulär IT: vi reder ut begreppen | Advania
Hållbarhet Cirkulär IT 2023.09.01

Cirkulär IT: vi reder ut begreppen

Det kan kännas förvirrande med alla begrepp kring hållbar hantering av enheter inom den egna verksamheten. Vi förklarar de olika koncepten och vad du och din verksamhet kan vinna på att tänka och agera mer cirkulärt.

Vad betyder livscykelhantering?

Låt oss börja med en liknelse i naturen: där bygger allt liv på ett kretslopp och varje individ följer en livscykel från födelse till död och ger upphov till en avkomma som kan föra livet vidare och upprepa livscykeln. Det kanske är lite magstarkt att tro att vi ska kunna göra samma sak i techbranschen. Och nej, riktigt så långt har vi inte kommit. Men vi kan göra mycket mer för att komma ifrån det slit- och släng-samhälle som vi skapat där det är enklare att beställa nytt än att ta hand om befintliga och begagnade föremål.

Genom att tänka mer cirkulärt i stället för linjärt kan vi komma en bit på vägen. Som exempel kan vi ta en dators livscykel. En bra början är att ta ansvar för och hantera datorer från orderläggning till att de ska avvecklas. Genom att erbjuda smarta anpassade tjänster kan vi få utrustningen att leva längre. I naturen kan en sjöstjärna förmå en ny arm att växa ut om den gamla gått förlorad. Vi har ännu inte lärt våra datorer detta trick men våra servicetekniker kan hjälpa dig att ersätta en trasig del på din dator med en ny.

Ett annat exempel för cirkulär hantering är att se till att utrustningen får ett nytt liv hos en ny användare t ex när någon slutar eller när leasingtiden har gått ut. Det gör att färre nya enheter behöver produceras och vi skapar ett mer hållbart samhälle. Kravbilden hos medarbetarna är olika och det som inte längre är tillräckligt för en användare kan vara fullt tillräckligt för en annan.

Låt oss bryta ner livscykelhanteringen i sina viktigaste beståndsdelar:

Reparation och utbyte

Om datorn är trasig kan den ofta repareras. Du kan då antingen lämna in den för reparation och sedan få tillbaka samma enhet när den är återställd. En annan möjlighet är utbyte, en lite snabbare process där vi skickar vi ut en likvärdig begagnad enhet som fungerar så du slipper vänta. Då tar vi tillbaka den trasiga datorn, reparerar den och lägger sedan in den i utbytes-poolen med din verksamhets datorer, redo för nästa person som har samma behov.

Rekonditionering

Vi tar hand om begagnad utrustning genom att radera och återställa den till så nära nyskick som möjligt, både vad gäller funktionalitet och utseende. Detta kan man säga är grundbulten i en bra livscykelhantering. Ingen vill ha en gammal ofräsch dator som någon annan har haft förut, men om den ser ut att vara i nästan nyskick så ökar viljan att ta emot och använda den. Här ingår att man putsar upp datorn och kompletterar med eventuella tillbehör som saknas. Nästa fråga är vem som ska använda den rekonditionerade datorn.

Reallokering

Det kan vara så att din verksamhet har behov av att både göra sig av med gamla datorer när till exempel en temporär arbetsplats avvecklas, men kanske kan du tänka dig att få tillbaka dem när det är dags att etablera en ny arbetsplats, eller när personal och konsulter slutar och börjar.

I våra logistikcenter kan vi lagra begagnade enheter för din verksamhets räkning. Då är det enkelt att avropa dessa när behov uppstår och du slipper lagerhålla och förvalta utrustningen själv. Du behöver inte lagra datorerna hos dig fram tills att någon ny ska anställas. Och den nya medarbetaren kanske inte ens ska jobba på samma ort som den tidigare anställda. Vi förstår att det är svårt att hitta tid att putsa upp datorn så den nyanställda får en schysst enhet, så därför blir det ofta den enklare lösningen att bara beställa en ny dator. Det är här vår reallokeringstjänst kommer in. Vi tar tillbaka alla enheter din verksamhet inte längre behöver, gör i ordning dem så att de ser fina ut när en ny person anställs hos er och sköter leverans till den nya medarbetarens arbetsplats.

Remarketing

Likt ett katthem som omplacerar katter från ägare som inte längre kan eller vill behålla sina djur kan vi se till att dina datorer hittar ett nytt hem. Kanske finns en större mängd datorer som inte lägre behövs i verksamheten? Dessa kan vi hjälpa till att sälja vidare till andra som har behov och användning av dem. Vi får ut begagnad utrustning på marknaden igen, antingen genom att sälja den direkt, lägga upp i en e-shop till annan kund eller sälja vidare till en broker som jobbar specifikt med begagnade enheter. Naturligtvis kan vi erbjuda dessa tjänster inte bara för datorer utan även för andra enheter, som mobiltelefoner, surfplattor, nätverksenheter mm.

Vi har ännu inte knäckt koden för hur vi ska få datorerna att föda nya datorer och skapa ett riktigt kretslopp, men vi jobbar med att tillsammans med dig säkerställa att de kan få ett så långt och bra liv som möjligt.

Hantera din IT cirkulärt

LÅT OSS PRATA CIRKULÄR IT

Kontakta mig gärna

Manager Logistics & Service

Magnus Pihl

Relaterat innehåll

Hållbarhet Blogg | Att vara trainee på Advania | Advania
2024.04.02

Att vara trainee på Advania

Karriärföretagens studentnätverk har röstat fram Advance som ett av de 15 mest attraktiva IT-traineeprogram i Sverige. Här berättar Fanny Ahlén om sin tid som trainee på Advania.

Sveriges bästa branschblogg inom IT

Håll dig i loopen och prenumerera på vår blogg där vi bjuder på insikter, åsikter & inspiration!