Säkerhet Cyberhot 2024.10.17

Gör en insats för din digitala beredskap

Det har pratats mycket om hur man stärker sin motståndskraft inför en eventuell kris i samhället, och då tänker vi mest på omfattande påverkan som strömavbrott eller naturkatastrofer. Minst lika viktigt är att ha en digital beredskap, tycker Simon Binder, vår nya Governance Lead på Advania Knowledge Factory. Med sin bakgrund som uppskattad föreläsare inom cybersäkerhet från Almedalen, i Riksdagen och internationella evenemang är han expert, men ser sig själv hellre som en inspiratör. Vi har pratat med honom om hans syn på hur vi som individer lägger grunden för cybersäkerhet i hela samhället.

Simon BinderSimon, du anser att cybersäkerhet börjar på individnivå – hur så?

Det är viktigt att vi som individer tar hand om vår personliga cyberhygien, för det vi kan påverka är ju oftast oss själva. Det klassiska är att rekommendera starka lösenord, och att använda multifaktorautentisering där det går. Det låter kanske tekniskt och svårt, men är en enkel åtgärd som ger en stor effekt. Stärker du din personliga cybersäkerhet så lägger du grunden för att göra det även i jobbsfären, och i förlängningen för hela samhällets motståndskraft.

Många tänker  ”men varför skulle någon vilja hacka mig?” – vad svarar du på den frågan?

Jag kan förstå tanken, men det handlar inte om dig. Du kan vara en pusselbit i en större attack, eller en del av vägen in i ett system som är ett intressant mål. Bara genom att särskilja dina privata från jobbrelaterade konton gör du en insats, för det är både en säkerhetsrisk att använda din jobb-mailadress på tex Netflix eller liknande och handlar också om din personliga integritet och frihet. Ju mer du särskiljer jobb från det privata desto tryggare blir du och det stärker också din arbetsgivares cybersäkerhet.

Vad skulle du vilja ändra när det gäller cybersäkerhet i Sverige?

Jag tycker vi ska våga prata mycket mer om det, även när man har blivit utsatt för en attack. Det anses fortfarande väldigt skämmigt att ha blivit lurad digitalt men vi behöver ha en ödmjukhet kring det och hjälpas åt! Jag skulle önska att vi gemensamt tvättar bort stigmat, och börjar prata om det för att samhället ska förstå det enorma problemet och för att tillsammans uppmärksamma strategierna för att skydda sig själv, våra verksamheter och myndigheter och samhället i stort.

Simon Binders tips för din digitala beredskap

  • Sätt ett bra lösenord, gärna en hel mening. Det blir många tecken men du kommer ihåg det!
  • Använd MFA där det erbjuds. Någon MFA är bättre än ingen, och prioritera gärna tjänster där du kan få multifaktorautentisering.
  • Ser du att det finns en säkerhetsuppdatering på din mobil eller dator: gör den direkt! Den erbjuds av en anledning, och är ett litet men viktigt steg för grundläggande cybersäkerhet.
  • Använder du IoT, dvs uppkopplade enheter i hemmet (till exempel vitvaror, teveapparater, din router,), säkerställ att även dessa är uppdaterade.
  • Gå igenom dina inloggningsuppgifter och byt från jobbmejlen till din personliga mailadress på tjänsterna du nyttjat privat.

Relaterat innehåll