Blogg | Hållbart ledarskap – hela vägen fram | Advania
Hållbarhet 2022.06.28

Hållbart ledarskap – hela vägen fram

Årets upplaga av HOUSE of Advania riktade in sig på temat "Hela vägen fram - från innovation till värde”. En stor del av värdeskapande sker i relationen mellan ledare och medarbetare. Vi har snackat med Thomas Kahn, Coach och utbildare som deltog i paneldebatten om hållbart ledarskap.

thomas-khan Thomas Kahn: utbildare, föreläsare och coach (fotograf: Lars Lindwall)

Hej Thomas! Hur är läget?

Tack, det är bra! Det är ju nästan självklart efter ett så trevligt event som HOUSE – ett spännande upplägg!

Visst var det kul – vad tyckte du om paneldiskussionen?

Det kändes som att alla deltagare var inne på samma spår faktiskt! Så kanske saknades det lite skav som man ju gärna får till i en diskussion. Men ämnet är så viktigt att det ändå var bra att vi drev på tillsammans.

Berätta mer om hållbart ledarskap!

Hållbart ledarskap kan ses utifrån många perspektiv: för mig, mitt team, för organisationen, för samhället och i förlängningen för hela världen. När vi i dag tittar tillbaka på pandemitiden, som nu börjat analyseras med hjälp av enkäter, så ser vi att det är många som svarat att man gärna sitter hemma och jobbar, men där gränsdragningen har varit ett problem: när börjar och slutar jobbet när man inte lämnar hemmet eller kanske ens rummet?

Du menar att sätta sig i morgonrocken och börja jobba nästan direkt efter man klivit upp?

Precis, det märks att många har tappat den tydliga strukturen för när man jobbar, och var. Vi mår bra av rutinerna som att kliva upp, äta frukost, gå till jobbet. När gränserna suddas ut finns en risk att vi mår sämre. Och kombinationen med en minskad samhörighetskänsla kan spä på denna negativa känsla ännu mer. Jobbet är för många ett viktigt sammanhang. Det får man inte på samma sätt när man enbart jobbar på distans.

Och åtminstone hybridarbetet kommer vi ju ha kvar känns det som.

Absolut, och det är just valfriheten jag tror på – att en inlyssnande och förstående ledare är medveten om medarbetarnas olika behov. Det kommer nog aldrig bli som tidigare. Vem har egentligen bestämt att vi ska jobba måndag till fredag, 8–17?

Inom just IT-branschen är det ju också mycket mer som är möjligt. Tror du det kan slå?

Jag skulle gissa att det kommer att slå mer och mer att själv dela in sin tid. Många chefer har tidigare haft åsikten ”vi får inget gjort om folk inte jobbar ett specifikt antal dagar eller timmar i veckan”. Vi sitter fast i förlegade valda sanningar som behöver utmanas. Men det finns ju fler och fler exempel som visar att man får mycket gjort, kanske till och med mer, när man har större frihet samt ökad involvering och möjlighet till påverkan gällande sina arbetstider och var man arbetar. Produktiviteten ökar, sjukfrånvaron minskar när engagemanget stiger.

Men går det att få ihop en verksamhet om alla ska vara helt autonoma och fria i sina arbetstider?

Det gäller att få ihop helheten. Samtidigt som autonomi och självbestämmande är viktiga så måste vi också träffas för att synka teamen och skapa samhörighetskänslan. Har man bara en bra struktur kommer det bli hur bra som helst!

Spännande insikter! Har du några nyckelbudskap du tog med dig från debatten?

Det har jag! Här kommer mina viktigaste lärdomar:

  • Självbestämmandeteorin, det vi vet att vi mår bra av. Vill du ha receptet?
    • 1 matsked autonomi: valmöjligheter, kunna bestämma och påverka (undvik detaljstyrning!)
    • 1 matsked kunskap: min kompetens får komma till sin rätt, jag har rätt arbetsverktyg och känner att jag utvecklas
    • 1 matsked samhörighet: jag är en del av ett team, känner mig delaktig och blir uppskattad för vem jag är - och inte bara för vad jag presterar.
  • Vi måste få bukt på psykiska ohälsan. Vi behöver normalisera att gå till jobbet med känslan det finns andra delar i mitt liv också, det här är ”bara” ett jobb. När vi skapar distans till arbetet, bara då kan vi fatta kloka beslut för oss själva och i förlängningen för samhället i stort. Ett handfast tips är att en gång i veckan göra det här:
    • Riktning: vart jag ska? Vad ska jag uppnå? Vad är viktigast?
    • Energi: hur är det med min förmåga att orka, både i jobbet och privat? Hur, var & när behöver jag tanka för att orka?
    • Tid: vad använder jag min tid till? Investera jag min tid på rätt saker eller slösar jag bort den? Att säga Ja innebär samtidigt att jag säger Nej till någonting annat – säger jag Ja till rätt saker?
    • Tillit: är jag en person som andra kan lita på? Vad gör jag för att stärka mitt eget förtroendekapital gentemot andra? Tillitsfull – full av tillit. Tydlighet och trygghet är två viktiga komponenter som bygger tillit och förtroende.
    Se inspelningen av paneldiskussionen från HOUSE of Advania

 

Relaterat innehåll

Hållbarhet Blogg | Att vara trainee på Advania | Advania
2024.04.02

Att vara trainee på Advania

Karriärföretagens studentnätverk har röstat fram Advance som ett av de 15 mest attraktiva IT-traineeprogram i Sverige. Här berättar Fanny Ahlén om sin tid som trainee på Advania.

Sveriges bästa branschblogg inom IT

Håll dig i loopen och prenumerera på vår blogg där vi bjuder på insikter, åsikter & inspiration!