Boklansering Hela forskolan skapar
DIGITALT EVENT

Hela Förskolan skapar

 19 oktober  2022

Nu är äntligen Hela förskolan skapar tillbaka!

Tillsammans med Apple bjuder Advania Skolpartner in till ett kostnadsfritt online event den 19 oktober 2022. Vi kommer tillsammans med pedagoger från hela Sverige inspirera till hur man kan använda Apples verktyg på ett innovativt och kreativt sätt genom att skapa.  Vi vill med detta event lyfta fram alla fantastiska idéer på hur man kan använda främst Apples egna appar och funktioner i förskolans verksamhet. Under varje pass kommer 3 - 4  föreläsare inspirera dig inom olika områden.

Gunilla Möller och Leonidas Papagianis från Skolpartner kommer att hålla i dagen och vara moderatorer som introducerar, ställer frågor och håller koll på frågor i chatten.

När: onsdag den 19 oktober
Var: online via länk

Agenda

Onsdag 19 oktober 

09.00-10.20 GILLA RÖRELSE OCH SPRÅK
Under detta pass kommer Maria Högberg ge flera tips om hur du kan använda en iPad tillsammans med en projektor eller skärm på ett kreativt sätt. Det kan ske genom dans och rörelse, lekar, målning eller genom att barnen integrerar med en film i lek och rörelse. Malin Hållinder kommer berätta hur Håbos förskolor arbetar med språklig medvetenhet ihop med det digitala uppdraget i förskolan. Hon kommer att berätta hur de använder BookCreator, Green screen och Jamboard under temat “Digga språket”.
Sist kommer Fantasifröknarna Linda och Sara berätta om när sagan kom till liv. Hur kan vi göra sagor och berättelser tillgängliga för alla barn utifrån ett normkreativt synsätt? Vi berättar hur vi med hjälp av appen Keynote och dess funktioner på ett nytt sätt tar oss an barns språkutveckling.

10.20-10.30 Rast 

10.30-11.45 DIGITALT SKAPANDE OCH BERÄTTANDE
Under detta pass kommer Chrissie Westford att visa inspiration med appen iMotion, där barnen skapar egna filmer utifrån intresse, tema eller projekt som pågår på förskolan. Hon kommer även ge tips hur ni kan arbeta källkritiskt med PicCollage.Ylva Friman visar hur man tillsammans med barnen skapar enkla filmer, bilder och berättelser. Hon kommer använda apparna Stop Motion, iMovie och Greenscreen by doink.
Johanna Widesson kommer att visa på användning av DIGITALT SKAPANDE på olika sätt i arbetet med BERÄTTANDE. Att visa på möjligheter att göra de digitala verktygen tillgängliga i våra ateljéer och lärsituationer, och använda dessa för att berika barnens möjligheter till utforskande, skapande och lärande. Till detta använder hon apparna kameran, iMovie, iMotion/StopMotion,Ellou-barn rita och måla samt Piximakey.

11.45-13.00 Lunch 

13.00-14.30 UTFORSKA OCH LÄR TILLSAMMANS
Under detta pass kommer Fredrik Söderlund visa på möjligheter med Keynote. En APP med många kreativa element som går att använda i språk, matematik och naturvetenskap.
Janni Karlsson kommer inspirera om hur man kan upptäcka och utforska naturvetenskap med hjälp av iPad. Hon kommer bland annat tipsa om hur man med barnen kan utforska skogen med hjälp av en iPad, mikroskopägg och uppdrag dolda bakom Qr-koder.
Från papperskorgen till filmduken med Puppet Pals och iMovie med Theres Åkerblom som under detta pass kommer att visa och berätta hur vi kan använda barnens bilder till ett kreativt skapande av film och musikvideos till att rulla ut röda mattan i förskolans salonger.
Slutligen kommer Sofia Öhrner inspirera kring hur pedagoger och barn kan utforska i naturen med en iPad som verktyg. Tips kommer att ges på hur man kan söka efter småkryp och växter, hur man kan använda sig av iPadens eget förstoringsglas samt spännande inslag av Google AR.


14.30-15.00 Mer Tips & Tricks med Gunilla Möller & Leonidas Papagianis 
Gäst i studion: Sarah Wolf Näsström - om dokumentation av det skapade materialet

Information om föreläsarna

 • Chrissie Westford, IKT-Pedagog, Utbildningsförvaltningen Stockholm
 • Fantasifröknarna Linda Bjällerstedt och Sara Bergström, förskollärare på Bjurhovdasmyckets förskola i VästeråsINSTA
 • Fredrik Söderlund, Utvecklare mot förskolan, Västerås Stad INSTA *) **)
 • Janni Karlsson, Förskollärare och IKT pedagog Kils kommun INSTA
 • Johanna Widesson, IKT-pedagog och språkutvecklare , Karlskrona kommun INSTA
 • Malin Hållinder, IKT-pedagog och Förskolecoach, Skoldatateket Håbo
 • Maria Högberg, IKT pedagog Kumla kommun, Författare, Förskollärare inom IKT. INSTA
 • Sarah Wolf Näsström, Utvecklingsledare i Förskolan Strängnäs kommun, INSTA
 • Sofia Öhrner, förskollärare på Norlandia förskolor AB, Uppsala INSTA *)
 • Theres “Tessan” Åkerblom “Paddagogen” författare, föreläsare INSTA
 • Ylva Friman, It-pedagog, förskola, Utbildningsförvaltningen Kalmar kommun INSTA

Moderatorer:
Gunilla Möller, Pedagogisk utvecklingsledare Advania *) **)
Leonidas Papagianis, Skolansvarig Advania *)

*) Apple Teacher
**) Apple Professional Learning Specialist (APLS)
***) Apple Distingured Educator (ADE)

Information

Om du väljer att delta i chatten under eventet så kan ditt namn vara synligt för andra deltagare. Det är kostnadsfritt att delta, men anmälan krävs för att du ska få länken till dagen så du kan ansluta till online-eventet när det passar dig. 
Inspelningen av online-eventet kommer att ligga publikt ytterligare 14 dagar så att möjlighet finns för de anmälda att titta på eventet några dagar senare. Eventuella presentationer och länkar från föreläsarna kommer att skickas ut i ett mejl till samtliga anmälda deltagare ca en vecka efter eventet.

Apple Authorised Education Specialist

 

Vid frågor, kontakta mig

Coordinator Education

Jenny Palm

VI UTVECKLAR SVERIGES VIKTIGASTE RUM

Vi hjälper pedagoger att få ut maximal effekt av elevernas lärande, oavsett om det sker online eller i klassrummet. Det gör vi med hjälp av bättre pedagogik som stödjer sig på modern teknik.