Partner Event 2024.06.12

Cisco Live 2024: en bombastisk upplevelse i öknens hetta

Det utlovades banbrytande teknik, att kunna nätverka med experter och uppleva framtiden inom AI på årets Cisco Live. Här berättar Advanias Johan Andersson om sin upplevelse på plats i Las Vegas.

IMG_4308Hemma i Sverige igen är det dags att reflektera över förra veckans resa som gick i ”quantumfart”, för att citera en av talarna. Det har gått några år sedan jag sist besökte Cisco Live, då i Europa. Om det var Köpenhamn, Amsterdam, Wien, Berlin, Milano eller Barcelona kommer jag faktiskt inte ihåg efter att ha besökt eventet frekvent under ett antal år. Alla platser flyter lätt ihop genom årens lopp.
Zak Brown och Oscar Piastri från McLaren var med som gäster och pratade om betydelsen av kommunikation mellan förare och depåpersonalen

Jag åkte till Las Vegas med intentionen att ”starta om” mitt Ciscoäventyr efter några år med fokus på andra tillverkare, något jag behövde efter 27 års fokus på endast Cisco och som har breddat min kompetens inom mitt yrkesområde.

Då jag har statusen ”CCIE Emeritus For Life” tänkte jag att det passar bra att göra min CCIE aktiv igen, något som underlättas oerhört efter en veckas riktad utbildning där jag själv kan välja vad jag vill/behöver lyssna på, samt få tid att diskutera saker och ting med de personer som ligger bakom de produkter och funktioner som används när vi designar och bygger (framtids)säkra nätverk för våra kunder.

Förväntningarna på eventet var såklart höga då jag som sagt har varit på ett antal Cisco Networkers/Live innan och vet vilken kompetens det finns att tillgå på dessa event. Något som är nytt för mig är att det nu för tiden finns öppna Webexrum för varje session där man i efterhand kan gå in och ta diskussionen vidare om det skulle behövas, både med talaren och med de andra deltagarna. En kul och bra grej för mig.

IMG_4303

Fokuset för veckan låg på säkra campusnät. Framför allt då det är där jag har min huvudinriktning, men även eftersom tillgången på information under ett sådant här event nästan är överväldigande och det blir lätt att tappa fokus om jag ska försöka lyssna in på en alltför bred arena.

Inte helt oväntat så ligger en stor del av Ciscos fokus inom detta område också på säkerhet, visibilitet samt nyttjandet av AI. Just AI var något som även genomsyrade den Key Note som Chuck Robbins med gäster bjöd på. Cisco är ett hårdvaruföretag från början och just hårdvaran är naturligtvis en central del i de lösningar som ska kunna hantera de krav och hot som framtidens nät kommer ställas inför. Men tiden då höga chefer stod och pratade om nya switchmodeller på en Key Note är förbi sedan länge.

3 viktiga lärdomar från Cisco Live

  1. Det första jag tar med mig efter en vecka med otaliga tekniska sessioner är att vi på Advania tillsammans med våra kunder har en spännande men även utmanande resa framför oss om vi tillsammans ska kunna tillhandahålla (framtids)säkra och intelligenta nätverk i utvecklingens framkant.
  2. Det andra jag tar med mig är att vi som företag mycket oftare måste starta dialogen med våra kunder på en nivå som motsvarar CTO/CSO/CISO. Det måste vara våra kunder och deras eventuella kunders affärsstrategier som styr hur den underliggande tekniska lösningen, både nätverk, och compute, lagring, backup etc. måste designas och implementeras. Där har vi som trusted advisors ett ansvar att vara lyhörda för att se till att våra kunder lyckas.
  3. Det tredje jag tar med mig är att AI är här för att stanna. Hur den resan kommer utvecklas vågar jag dock inte säga något om, förutom att den kommer bli oerhört viktig.

Och på tal om bombastiskt hade Cisco bjudit in Elton John som underhållare på deras obligatoriska ”appreciation party”, något som denna ”icke-nörd” kanske uppskattade mest av allt på hela eventet. Med det sagt så var Cisco Live 2024 ett fantastiskt bra event för mig att göra en liten omstart på komma in i gamla banor igen, något som behövs för denna gubbe.

Relaterat innehåll

Säkerhet
2024.05.29

Stabila samarbeten mot oväntade hot

På flaggskeppeventet Fortinet Security Day uppstod viktiga samtal om cybersäkerhet och NIS2! Du som besökte eventet fick även se oss på scen i ett kundcase tillsammans med Sitevision där vi berättade mer om våra dagliga...

Partner
2024.04.15

PowerShell + DevOps Global Summit 2024

Det finns många olika typer av konferenser. Oftast fokuserar de på nya trender, framtidens möjligheter eller varför just du bör intressera dig för vårt system. Men det finns också de konferenser som står helt fria från...

Sveriges bästa branschblogg inom IT

Håll dig i loopen och prenumerera på vår blogg där vi bjuder på insikter, åsikter & inspiration!