Digitalisering 2021.01.07

5 tekniktrender som blir avgörande för ditt företag 2021

Under 2021 kommer vi lära oss mer om hur vi kan effektivisera forskning, förbättra analyser av stora mängder data och använda artificiell intelligens för att automatisera ännu fler processer. Om du inte redan har full koll på vilka tekniktrender som kommer prägla året så är det här blogginlägget för dig.  

Det sägs att 2020 har kastat oss fem år framåt i tiden när det gäller användning av modern, digital teknik. Vi har hela tiden varit på väg mot den tekniska verklighet som möter oss nu år 2021, men för många företag har coronapandemin påskyndat utvecklingen något enormt. Därför har det aldrig varit lika spännande som nu att se närmare på vilka trender som kommer att vara avgörande för din verksamhet under det kommande året.

I den här artikeln har vi samlat de fem trender som vi anser kommer att påverka svenska företag som mest under 2021.

1. Flexibla arbetsplatser

2020 revolutionerade vår förståelse för hemmakontoret. För många har det till och med gått från att vara något som sker då och då, till att under 2020 bli vardag. Det här beror förstås på Corona men troligtvis kommer många fortsätta vilja jobba mer hemifrån än tidigare när nuvarande situation är lite mer som vanligt igen. Det här ställer krav på arbetsgivare att se till att det här kan ske på ett tryggt, effektivt sätt. Dessutom behöver det förstås fungera i praktiken.

Det här innebär att som arbetsgivare bland annat hjälpa till med att upprätta en bekväm, ergonomisk och “riktig” kontorsplats även hemma, men också se till att varje anställd har de hjälpmedel de behöver tillgängliga, också utanför kontorets nätverk. Virtuella skrivbord, bra säkerhetslösningar, molnbaserade lösningar och digitala kommunikationsverktyg kommer därför att bli ännu viktigare under 2021.

2. Fler molntjänster och lösningar

Molntjänster har revolutionerat den svenska marknaden under flera år men under 2020 har användandet av molnbaserade tjänster ytterligare skjutit i höjden. Företag som inte redan använde sig av molnbaserade tjänster och lösningar tvingades att göra det när arbete hemifrån plötsligt blev vardag. Det här gör att molntjänster under 2021 kommer bli ännu mer använda och säkerligen även utvecklas ytterligare i takt med att användarnas behov ökar och förändras.

Coronapandemin har bland annat visat oss hur beroende vi är av opensource-lösningar, offentliga molntjänster och möjligheten till snabb utveckling för att lyckas samarbeta med världens viktigaste uppgifter. 2020 handlade det bland annat om att producera tillräckligt många munskydd på ett billigt och tillgängligt sätt, minska smittspridningen och producera ett vaccin på rekordtid. Under 2021 kommer det säkerligen vara helt andra saker vi har behov av, men tekniken kommer ändå att vara densamma.

3. Quantum computing

2020 skrev vi om kvantdatormaskiner (quantom computers). Det är maskiner med extremt kraftiga processorer som gör det möjligt för oss att lösa komplexa utmaningar som vi tidigare inte har kunnat lösa.

Det här är ett av fyra element i vår tids stora teknologitrender DARQ: Distributed ledgers, artificial intelligence, extended reality och quantum computing. I början av 2020 skrev vi att användandet av kvadrantmaskiner troligtvis är det element som ligger längst fram i tid. När vi nu ser på det ett år senare så förstår vi att vi hade fel. För att kunna hantera administrationen av Corona världen över har kvantdatormaskiner nämligen redan tagits i bruk för att övervaka smittspridning, leta efter potentiella vaccin och utveckla behandlingsmetoder.

Nu när vi har börjat förstå hur den här tekniken faktiskt kan användas så finns det ingen tvekan om att vi kommer se mer av det här under 2021.

4. Hyperautomatisering

I likhet med användandet av kvantdatormaskiner fanns också hyperautomatisering på vår lista över trender som skulle hägra 2020. Det är en trend som vi även tar med oss in i 2021. Företag som ännu inte har börjat med att automatisera vissa processer på allvar kommer under det här året bli tvungna att göra det om de ska kunna fortsätta vara effektiva och konkurrenskraftiga på marknaden

5. 5G-nätverk

2020 var de mycket prat om den femte generationen av mobilt nätverk, 5G. Det här ska ge både privatpersoner och företag en hastighet som liknar den som tidigare enbart har varit tillgänglig via kabelnätverk.

Under 2021 kommer 5G i allt större utsträckning troligtvis prägla våra liv. Hastigheten som nätverket innebär ger oss inte bara snabbare streaming, utan även betydligt större möjligheter att använda teknik såsom augmented reality och virtual reality.

Forbes sammanfattar värdet av 5G med att understryka att det här nätverket och andra avancerade, snabba nätverk, är tekniken som gör alla de andra tekniktrenderna vi har nämnt ovan tillgängliga för oss att använda överallt och när som helst.

Vill du lära dig mer om trenderna som kommer prägla 2021? Ladda ner vår översikt över 10 tekniktrender som kommer påverkar i stort sett alla svenska företag under 2021.

 

Relaterat innehåll

Digitalisering
2022.06.22

Authenticate to Cisco Meraki using Okta

Okta enables organisations to use Okta for managing authorization and access to on-premises applications and resources using the RADIUS protocol (a networking protocol that provides centralized authentication, authorization,...

Vi gör det enkelt att växa med IT

Vill du också ta din verksamhet till nästa nivå?