Säkerhet 2022.03.29

Jobba säkrare med Microsoft 365

För att säkerställa optimal säkerhet för en modern arbetsstyrka har Microsoft ett antal säkerhetsfunktioner i sin programvara. I den här artikeln beskriver vi hur du kan arbeta säkrare med Microsoft 365.

Knappt en dag går utan att vi öppnar ett eller flera av Microsoft-programmen. Word, Excel, PowerPoint och inte minst Outlook har länge varit en självklar del av din arbetsdag, men om du vill förbättra säkerheten och dra nytta av funktionerna i dessa program fullt ut bör du överväga en uppgradering till Microsoft 365. Här är anledningarna.

En digital arbetsdag kräver bra lösningar som gör det möjligt för dina anställda att arbeta hemifrån, på resande fot, eller ute hos kunder och partners på alla sina enheter. I Sverige ser vi att en överväldigande majoritet av de svenska företagen använder Microsofts operativsystem och programvaror för att möjliggöra detta.

Office 365 + Enterprise Mobility & Security eller Microsoft 365?

Alla svenska företag behöver bra säkerhetslösningar, och många använder en variant av Office 365-paketet. Därför väljer många en kombination av Office 365-paketet och Enterprise Mobility & Security-lösningen. Om ditt företag sitter på en sådan lösning rekommenderar vi att du byter till en komplett Microsoft 365-licens.
Anledningen till att vi rekommenderar alla våra kunder en Microsoft 365-licens istället för en kombination av Office 365 och Enterprise Mobility & Security är att du med Microsoft 365-licensen får

  •  optimala säkerhetslösningar
  • funktioner för modern klienthantering
  • operativsystemet Windows 10 Enterprise eller Professional

Flexibel vardag kräver sofistikerade säkerhetslösningar

Både arbetsgivaren och arbetstagare förväntar sig att arbetet kan utföras hemma, på resande fot och från mobila enheter. Vi är tillgängliga hela tiden och loggar in var som helst, när som helst och från vad som helst. Detta medför en ökad risk för datorattacker och kräver sofistikerade säkerhetslösningar. Du får dessa lösningar med Microsoft 365.

Tidigare var de vanligaste datorattackerna ofta perimeterorienterade, det vill säga riktade mot brandväggar och andra hinder för att skydda företagets interna system. Idag finns våra användaridentiteter överallt på webben, inte bara inom brandväggen. Det betyder att vi måste säkra våra enheter och vår identitet på mycket mer avancerade sätt än att skydda varje lokalt nätverk med en brandvägg.

Det första och viktigaste steget att ta när det gäller att säkerställa användaridentitet är att införa multifaktorautentisering (MFA). Mer än 80% av identitetsrelaterad hacking beror på svag säkerhet för användaridentitet. När vi introducerar MFA måste användaren godkänna inloggningen med en kod, SMS eller en enkel bekräftelse i en app. Vi kan också skapa differentierade inloggningssystem som är striktare mot öppna och offentliga nätverk än vad som gäller på ett säkert kontorsnätverk.

 

ladda ner checklistan

 

Optimal säkerhet med Microsoft Enterprise Mobility & Security

Microsoft 365 Enterprise ger också möjlighet att aktivera Microsoft Defender Advanced Threat Protection. Detta ger fullständig skyddsfunktionalitet för alla dina enheter och Microsoft 365-tjänster. Dessutom får du tillgång till Intune-verktyget,ett verktyg för hantering av mobila enheter som bland annat kan användas för att hålla reda på alla dina klienter.

Med Intune kan du skydda din affärsdata på användarnas mobila enheter. Det vill säga användaren har fortfarande tillgång till företagets data på sin mobil, men att det till exempel inte är möjligt att kopiera eller dela företagets data från enheten. Intune säkerställer också att alla uppgifter som tillhör verksamheten raderas från användarens telefon om de förlorar dem eller lämnar jobbet, samtidigt som användarens personuppgifter behålls.

 

Fördelar med Windows 10 Enterprise och Professional

Förutom den bästa säkerhetslösningen på marknaden ger Microsoft 365 också tillgång till operativsystemet Windows 10 Enterprise eller Professional, det mest använda operativsystemet på svenska arbetsplatser. Vilken version av operativsystemet du får tillgång till beror på vilken licens du väljer. Hur som helst betalar du för båda lösningarna varje månad, vilket gör det enkelt att skala upp eller ner efter behov.
Windows 10 är lätt att installera och kan hanteras från ett centralt gränssnitt via Intune. Dessutom har operativsystemet de bästa säkerhetslösningarna på marknaden.

 

Övergång som inte påverkar slutanvändaren

Om du väljer att gå från Office 365 till en komplett Microsoft 365-lösning kan vi försäkra dig om att användarna inte upplever detta som en stor förändring. Tillägget från Office 365-paketet till Microsoft 365 kan ske samtidigt som användarna fortsätter att arbeta som tidigare. De program som användarna använder i vardagen kommer att förbli desamma, bara säkerhetsnivån ändras och förbättras. Med andra ord är det en funktionsutgåva, inte en systemomkopplare som kräver omfattande utbildning.

På många sätt är övergången till Microsoft 365 en förändring som främst markeras i "backroom". Det vill säga IT-avdelningen som hanterar alla användare och kunder ges mycket fler möjligheter att hantera säkerhetsnivån efter behov och se till att alla affärsdokument hanteras väl, utan större påverkan på slutanvändaren.

 

Planera din övergång noggrant

Innan du börjar processen med att flytta till Microsoft 365 bör du fortfarande göra en bra plan. Vi rekommenderar bland annat att du granskar den säkerhetsnivå du vill ha och behöver och gör en bra plan för att introducera dina anställda till Microsoft 365.

Även om slutanvändaren inte behöver bekanta sig med nya system kan han eller hon upptäcka att det finns vissa åtgärder som av säkerhetsskäl inte längre kan göras. Om du vill informera om detta, kan du gör små filmer som beskriver vilka nya funktioner som finns i Microsoft 365. Detta är också ett bra tillfälle att förbättra den interna kunskapen om datasäkerhet i allmänhet.

 

nyttjar du säkerhetspotentialen med microsoft 365

Relaterat innehåll

Säkerhet
2022.03.29

Det här behöver företag veta om datasäkerhet

Data- och IT-säkerhet är viktigare än någonsin. Arbetsvardagen för företag styrs allt mer av digitala lösningar och tillgången av data har aldrig varit större. För många företag skapar den enorma datamängden å ena sidan...

Vi gör det enkelt att växa med IT

Vill du också ta din verksamhet till nästa nivå?