Blogg | Därför är Microsoft 365 helrätt för din verksamhet | Advania
Microsoft 365 2022.03.29

Därför är Microsoft 365 helrätt för din verksamhet

Dagarna då vi inte öppnar ett eller flera Microsoft-program är lätträknade. Word, Excel, Power Point och inte minst Outlook har länge varit en självklar del av arbetsvardagen, men om du vill ha bättre säkerhet och fullt utbyte av möjligheterna i dessa program, bör du överväga en uppgradering till Microsoft 365. I denna artikel berättar vi varför.

I Sverige ser vi att en överväldigande majoritet av svenska arbetstagare och arbetsgivare har något slags förhållande till Microsofts operativsystem och använder dessa regelbundet i jobbsammanhang. Microsoft rapporterar bland annat att 93 av Fortune 100-bolagen använder samarbetsplattformen Teams för kommunikation och delning av filer/dokument och att mer än 650 av dessa organisationer har fler än 10 000 användare.

Office 365 + Enterprise Mobility & Security eller Microsoft 365?

Alla företag har behov av en tillförlitlig säkerhetslösning, och väldigt många använder en variant av Office 365-paketet. Därför är det många som väljer en kombination av Office 365-paketet och säkerhetslösningen Enterprise Mobility & Security. Om ditt företag sitter på en sådan lösning är mitt tips att byta till en komplett Microsoft 365-licens.

Anledningen till att vi rekommenderar alla våra kunder en Microsoft 365-licens istället för en kombination av Office 365 och Enterprise Mobility & Security är att du med Microsoft 365-licens får:

  • en optimal säkerhetslösning
  • möjligheter för modern hantering av klienterna
  • operativsystemet Windows 10 Enterprise eller Professional

Läs mer: Office 365 vs. Microsoft 365 – Vad är egentligen skillnaden?

En flexibel vardag kräver en sofistikerad säkerhetslösning

Både arbetsgivare och medarbetare förväntar sig att de kan jobba hemifrån, från sommarstugan, på resande fot och från mobila enheter. Vi är tillgängliga hela tiden och loggar in var som helst, när som helst och på vilken enhet som helst. Detta innebär en ökad risk för IT-attacker och kräver en sofistikerad säkerhetslösning. Denna lösning får du med Microsoft 365.

Tidigare var de vanligaste IT-attackerna ofta perimeterorienterade, alltså riktade mot brandväggar och andra hinder som skyddar företagets interna system. I dag finns användaridentiteter överallt på nätet, inte bara innanför en brandvägg. Det betyder att vi måste säkra våra enheter och vår identitet på ett långt mer avancerat sätt än att skydda vårt lokala nätverk med en brandvägg.

Flerfaktorsautentisering (MFA) är det första och viktigaste steget att ta när det gäller att skydda användaridentiteter. Mer än 80 procent av identitetsrelaterad hacking beror på dåligt skydd av användaridentiteten. När vi inför MFA måste användarna godkänna inloggningen med en kod, ett SMS eller en enkel bekräftelse i en app. Man kan också skapa olika inloggningsregler som exempelvis är strängare i öppna och offentliga nätverk än i ett säkert kontorsnätverk.

Läs mer: Ny tjänst för dig som snabbt vill komma igång med Microsoft Teams

ladda ner checklistan

Optimal säkerhet med Microsoft Enterprise Mobility & Security

I Microsoft 365 Enterprise ingår också möjligheten att aktivera Microsoft Defender Advanced Threat Protection. Denna ger ett fullständigt skydd för alla dina enheter och Microsoft 365-tjänster. Dessutom får du tillgång till verktyget Intune - ett Mobile Device Management-verktyg som bland annat kan användas för att hålla översikt över hela din klientpark.

Med Intune kan du skydda din känsliga affärsinformation på användarnas mobila enheter. Det innebär att användaren fortsatt har tillgång till företagets information på sin mobil, men att det till exempel inte är möjligt att kopiera eller dela företagets information från enheten. Intune ser också till att all data som tillhör företaget raderas från användarens telefon om användaren skulle råka tappa den eller om hen slutar på jobbet, medan användarens personliga data behålls.

Läs mer: Säkerhet i molnet – ett ledaransvar

Fördelar med Windows 10 Enterprise och Professional

I tillägg till marknadens bästa säkerhetslösning får du med Microsoft 365 också tillgång till operativsystemet Windows 10 Enterprise eller Professional, det mest använda operativsystemet på moderna arbetsplatser. Vilken version av operativsystemet du får tillgång till på beror på vilken licens du väljer. Oavsett val så betalar du på månatlig basis, så att det är enkelt att skala upp eller ned efter behov.

Windows 10 är lätt att sätta upp och kan administreras i ett centralt gränssnitt genom Intune. Dessutom har operativsystemet marknadens bästa säkerhetslösning.

En övergång som inte påverkar slutanvändaren

Om du väljer att ta steget från Office 365 till en fullskalig Microsoft 365-lösning, kan vi försäkra dig om att användarna inte kommer uppleva det som någon dramatisk förändring. Bytet från Office 365-sviten till Microsoft 365 kan ske medan användaren fortsätter arbeta som tidigare. Det är bara säkerhetsnivån som ändras och förbättras - applikationer som användare använder i vardagen kommer att förbli de samma. Vi pratar alltså om en utvidgning av funktionalitet, inte ett systembyte som kräver en omfattande utbildning.

På många sätt är övergången till Microsoft 365 en förändring som först och främst märks "bakom kulisserna". Det vill säga att IT-avdelningen som administrerar alla användare och klienter, utan att slutanvändaren påverkas i större grad, får bättre möjlighet att styra säkerhetsnivå efter behov och kontrollera att alla filer och dokument som tillhör företaget hanteras på ett bra sätt.

Planera övergången noggrant

Innan du sätter igång processen med att gå över till Microsoft 365 bör du skapa en bra plan. Vi rekommenderar bland annat att du går igenom vilken nivå av säkerhet du vill ha och har behov av. Du bör också lägga en god strategi för hur du ska introducera  medarbetarna till Microsoft 365.

Även om slutanvändaren inte måste sätta in sig fullständigt i nya system, kommer han eller hon kanske uppleva det som begränsande att det finns vissa åtgärder som av säkerhetsskäl inte längre är möjliga för hen. Du kanske vill informera om detta. Helst genom korta videoklipp eller utbildningar som beskriver vilken ny funktionalitet som finns i Microsoft 365. Det är också  en god anledning för att höja den interna generella kunskapen om IT-säkerhet.

Om du behöver hjälp i den här processen erbjuder vi nu en gratis säkerhetsworkshop, skräddarsydd för ditt företag. I workshopen granskar vi bland annat alla tillgängliga tjänster i Microsoft 365 och hur du bäst kan anpassa säkerhetsfunktionerna till ditt företag.

nyttjar du säkerhetspotentialen med microsoft 365

Relaterat innehåll

Sveriges bästa branschblogg inom IT

Håll dig i loopen och prenumerera på vår blogg där vi bjuder på insikter, åsikter & inspiration!