Blogg | Det unika med iBiz Solutions integrationskompetens | Advania
Integration 2022.03.29

Det unika med iBiz Solutions integrationskompetens

Det går nästan inte att prata digitalisering utan att nämna integration. Många företag använder flera digitala system och plattformar i sin dagliga verksamhet och kan och vill tjäna mycket på att dessa system kan förstå varandra och samverka. iBiz Solutions - som ingår i Advaniakoncernen - har utvecklat en unik, marknadsledande leveransmodell inom integrationer.

Som specialister inom integration och IT-arkitektur hjälper de cirka 80 medarbetarna på iBiz Solutions fyra kontor företag i främst Sverige och Norge. Kunderna finns i alla branscher, men i sitt erbjudande är iBiz Solutions väldigt nischat:

– Inom integration jobbar vi primärt med Microsoft-baserade lösningar. Där vill vi vara på topp. Vi är Microsoft Goldpartner i Application Integration och Cloud Platform, så vi kan både genomföra integrationer on prem och i molnet, säger Henrik Rollvén som är säljchef på iBiz Solutions och lägger till att valet att inte specialisera sig på branschvertikal är medvetet:

– Vi vill bli utmanade och lära oss något nytt hela tiden. Jag skulle säga att grundkraven i de allra flesta branscherna är desamma. Men självklart finns det olika variationer - som inom vård och hälsa eller bank vad gäller krav på privacy, det vill säga integritet.

Nollvision gällande incidenter

Hur utmärker sig då iBiz Solutions leverans inom integrationer? Jonatan Wirdegård som är affärsområdeschef för AIM (Application Integration Maintenance) säger att de flesta IT-företagen som idag erbjuder integration visserligen också kan tillhandahålla förvaltningstjänster.

– Men vi har en nollvision: “AIM Higher” - vi siktar högre. Vi vill inte att det uppstår några incidenter efter en driftsatt integration. Så istället för att släcka bränder vill vi leverera nytta och värde.

Denna nytta uppstår genom iBiz Solutions Integration Insights. Genom regelbundna rapporter till kunderna, som de själva kan följa i realtid i en Self Service Portal för att snabbt upptäcka trender och tendenser:

– Det är weekly insights där man ser hur allt ligger till och var det finns luckor. För att förbättra finns det ett värde i att tidigt upptäcka trender och tendenser. Det blir proaktivt - man får ett larm. I längden kan man till och med jobba prediktivt så att incidenten inte ens uppstår. Vi kan ändra uppsättningar och inställningar och tweaka till, säger Jonatan Wirdegård.

Som tredje specialitet för iBiz Solutions nämner Jonatan Wirdegård att företaget erbjuder en tjänst för flera plattformar.

– Vi vill att kunderna ska känna sig trygga, oavsett om det handlar om on prem, molnet (Azure) eller en hybrid miljö.

Vill komma bort från bilden att förvaltning av integration är dyr

Ambitionen hos iBiz Solutions är glasklar - man vill vara så bra som möjligt och kunna hitta nålen i höstacken när det behövs. Vilket är viktigt eftersom många kunder upplever att det är dyrt med förvaltning av integrationer.

– Den vanligaste frågan jag får från kunder och prospekts är “Hur tar jag mig an ett integrationsprojekt på kostnadseffektivt sätt?” Ta till exempel ett byte av ERP/affärssystem, det måste gå både snabbt, tryggt och inom en viss budget, berättar Henrik Rollvén.

Men egentligen är det något annat än själva förvaltningen som driver upp priset.

– Det är när man gör ett dåligt eller snabbt och kortsiktigt jobb i början som det kan bli kostsamt i slutet. Så vår nollvision är vårt sätt att se till att hålla förvaltningskostnaden nere, tillägger Jonatan Wirdegård.

iBiz Solutions kompetens sträcker sig från nulägesanalys över planering, utveckling och lansering till driftsättning och utveckling. I leveransen satsar iBiz Solutions på återanvändbara, standardiserade API:er för att åstadkomma agila, enkla och snabba integrationer.

– iBiz Solutions finns där för att hjälpa företag att skapa effektiv förvaltning genom en modern integrationsmiljö. Vår metodik är välbeprövad och väldefinierat och allt vi gör följer klara guidelines. Integration handlar i grunden om att underlätta innovation och agilitet, säger Henrik Rollvén.

Jobbar proaktivt med förvaltning och övervakning av incidenter

På iBiz Solutions skiljer man på incident och proaktiv incident. I sin rapportering mot kund visar man andelen inrapporterade incidenter gentemot de som skapas automatiskt av systemen, SLA:erna ligger givetvis kopplade till detta. Allt med målet att vara väldigt effektiv och snabb på att agera.

– Microsoft Azure Monitor är ett utmärkt verktyg för att bygga förvaltningsbara integrationer. Vi nyttjar även Nodinite för loggning, monitorering och för att skapa affärsnytta. Den är även plattformsneutral och passar om man vill gå från en on prem-integration till en i molnet, säger Jonatan Wirdegård.

Mer en partner än en leverantör

iBiz Solutions är stolt över att man genom åren har kunnat bygga långvariga kundrelationer. De trognaste kunderna har hängt med i över tio år, det vill säga ända sedan företaget grundades år 2008.

– Vi är en one stop shop inom integrationer. När vi går in och gör ett kundprojekt, så är det långvarigt. I grunden ser våra team ut som följer: integrationsansvarig med mandat hos både oss och kunden, en arkitekt, och ett konsultteam som utvecklar med utvecklare och testare. När det är dags för förvaltning tar vårt AIM-team med kundansvarig och tekniker över ansvaret. Teamen kan alltid skalas upp och skalas ner, och det är kompetensen och flexibiliteten som gör att de flesta av våra kunder stannar länge hos oss.

– En IT-arkitekt är viktig i början av ett projekt, men lite längre fram är det förvaltningsförmågan som behövs. Våra kompetenser kan variera över tid men vi har alltid kompetens och förmågan att leverera. Så vi är inte personberoende - teamet är större än individen. Tack vare våra goda kundrelationer kan vi och kunden enklare hitta de goda lösningarna som gynnar utvecklingen av både kundens verksamhet och vår egen leverans, avslutar Jonatan.

Ta hjälp av en expert - det skapar grogrund för innovation

Digitalisering, som vi nämnde i början, bjuder på många spännande möjligheter som maskininlärning, artificiell intelligens och Internet of Things. Men innovation och utveckling med hjälp av dessa uppstår bara om plattformarna och systemen pratar med varandra genom integration. Och enbart då ökar din verksamhets konkurrenskraft inom tjänste- och produktutveckling. Vårt råd: Ta hjälp av en expert!

Vi på Advania är erfarna experter inom hybrida molnlösningar och våra kollegor på iBiz Solutions är marknadsledande inom integrationer. Med oss som partner kommer ni få tillgång till fler affärsmöjligheter – samtidigt som ni alltid har en betryggande förutsägbarhet och tydlig kostnadsbild. Vi hjälper dig också att driva på innovationstakten i din verksamhet. 

Kontakta oss gärna för ett samtal!

Sales Executive

Andreas Heijne

Relaterat innehåll

Integration Blogg | Vad är integrationer och API? | Advania
2022.03.29

Vad är integrationer och API?

I det här inlägget granskar vi marknadstrender för integrationer, vilka integrationslösningar och API:er som finns, och varför de är viktiga för innovation och digitalisering.

Sveriges bästa branschblogg inom IT

Håll dig i loopen och prenumerera på vår blogg där vi bjuder på insikter, åsikter & inspiration!