Blogg | Vad är integrationer och API? | Advania
Integration 2022.03.29

Vad är integrationer och API?

I det här inlägget granskar vi marknadstrender för integrationer, vilka integrationslösningar och API:er som finns, och varför de är viktiga för innovation och digitalisering.

Det finns inget IT-projekt som inte också är ett integrationsprojekt. Digitalisering blir egentligen "bara ord " om du inte har smarta lösningar för informationsutbyte - och det är här som systemintegration blir avgörande. Våra stabila och säkra operativa lösningar utgör grunden för en stabil IT-verksamhet och genom vårt dotterföretag iBiz Solutions får du tillgång till integrationskompetens på hög nivå.

Ibiz Solutions blev 2017 utsedda till årets Microsoft-partner, då spetskompetenser finns inom Microsoft BizTalk, On-Prem lösningar och paketerade integrationslösningar i Microsofts Azure. Ibiz Solutions har även nyligen fått en Microsoft MVP på Azure, som en av få aktörer i Norden. iBiz Solutions arbetar med många stora företag inom nordiska länder, som till exempel Scandic, Olav Thon Group, Sandvik, Felleskjøpet, AlfaLaval , Caverion , Forex Bank och Jämtkraft . Huvudkontoret ligger i Karlstad, och företaget har även kontor i Oslo, Stockholm och Gävle.

Genom vårt erbjudande kan ert företag erhålla ökad konkurrenskraft, vilket i sin tur kan ge er möjligheten att inleda en digital transformation. I det här inlägget förklarar vi vad integration är och varför det är viktigt, samt även vilken roll API har och hur API-integration hjälpte uthyrningsföretaget Cramo att digitalisera och utveckla hela sin verksamhet.

Integrationer är viktiga - nu och i framtiden

Integration är viktigt för att kunna använda komplexa IT-system. Integration är ett av tre teknikområden som måste hanteras väl för att företag ska kunna nyttja den fulla potentialen av digitalisering. Marknadsforskningsbyrån Technavio identifierar tre trender som drivs av tillväxten på marknaden för integration:

  • Ökad användning av molnbaserade integrationslösningar
  • Tillväxten av e-handelns integrationslösningar
  • Tillväxten i Hybrid Cloud-teknik

Att ha kontroll över integrationer är en viktig faktor för att företag ska nå framgång, vilket bekräftas av siffror från nordiska Radar. Över 4,8 procent av budgeten för IT läggs på integrationer och detta är således även ett av de tre största kostnadsområdena. Integration är också viktig för att driva en komplex IT-miljö, tillsammans med fungerande och viktiga områden som IT-säkerhet och affärssystem. Enligt Radar är integrationsteknik ett område som måste bemästras för att kunna nyttja möjligheterna med digitalisering och molntjänster. Samtidigt som efterfrågan på molntjänster ökar, växer också behovet av bra integrationslösningar.

Vad innebär integrationslösningar för dig?

Varje dag är vi omgivna av integrationslösningar. De nya möjligheterna inom Machine Learning, artificiell intelligens och IoT förutsätter att företag kan hålla reda på samspelet mellan IT-lösningar och tillhörande integrationslösningar. Integrationer handlar helt enkelt om att få systempusslet att gå ihop och här blir programfunktionerna (API) nyckeln till pusslet!

Vad är API och varför är det så viktigt för innovation?

API är en förkortning för Application Programming Interface, en funktion som möjliggör att du kan samla in och ansluta flera applikationer. Du kan därmed utbyta information och data mellan de olika applikationerna. Oracles ledare Amit Zavery beskrev API:s inverkan så här:

"Data är den nya affärsvalutan, och API:erna är avgörande för modernisering och flexibilitet för företag, så att användarna enkelt kan dela information och nyckeltal över applikationer och enheter - mobilt, i molnet eller där du är."

Systemintegration handlar alltså om hur de olika programmen och systemen kan samspela på ett sätt som vidareutvecklar verksamheten. Bra integrationssystem ger dig också möjligheter att bygga på API:er, skapa nya API:er och kombinera resultaten från systemets olika delar till ny kunskap.

Integrationsprojekt med iBiz

Kundsäkerhet är det bästa sättet att förklara hur systemintegration skapar värde. För utrustnings- och uthyrningsföretaget Cramo var det här en viktig del av att förbättra verksamheten. Cramo leasar maskiner, stora och små, samt en mängd utrustning som behövs på byggarbetsplatser. Cramo har 230 000 enheter och ville bli mer digitala, samt vidareutveckla sina webbsidor. Längst ner har Cramo stora ERP-system (Enterprise resource planning). Utmaningen blev i det här fallet att bryta ner de stora systemen i mindre delar för att enklare kunna arbeta med delarna. För Cramo var det viktigt att få nya mjukvaruprodukter och använda möjligheten i Internet of Things (IoT).

Lösningen för Cramo blev smarta integrationer, ledda av erfarna rådgivare från iBiz Solutions. När grundstrukturen är på plats (exempelvis i form av API:er för webbsidor) kan API:erna också användas för att bygga en applikation som kan lösa behovet för produktinformation, både internt och externt. Alla större enheter är anslutna och levererar data som hämtas inom områden som batteriets livslängd, felkoder, larm, meddelanden och geolokalisering. Det här gör det möjligt för Cramo att skapa och vidareutveckla viktiga konkurrensfördelar.

Hybridlösningar, integrationer och rådgivning

Med Advania och iBiz Solutions får ditt företag en bra grund för att utveckla er verksamhet. Integrationer bygger för närvarande i stor utsträckning på Azure, där iBiz Solutions har bred erfarenhet av bygghantering och kontroll inom Azure- plattformen. Det är viktigt att ha korrekt övervakning, kostnadskontroll, säkerhet och arkitektur redan från början!

Med Hybrid Cloud och vår starka konsulteringsförmåga, tillsammans med integrationskompetensen från iBiz Solutions kan ditt företag nyttja alla möjligheter som erbjuds av maskininlärning och artificiell intelligens.

Kontakta oss om du vill ha en konversation om vad vi kan göra för ditt företag. Tillsammans går vi igenom era behov och utvecklar era system - för att lösa morgondagens behov och utmaningar.


Vanliga frågor

Vad är API?
API är en förkortning för Application Programming Interface och är en funktion som möjliggör att du kan samla in och ansluta flera applikationer till varandra.

Vad är en integration?
En integration innebär att du kopplar ihop ett system med ett annat. Till exempel om du har ett system som saknar en specifik funktion ditt företag behöver, kan det vara en bra lösning att integrera ett system som erbjuder den funktionen. Det här gör att de anställda kommer åt alla funktioner de behöver, men utan att behöva vara inne i flera olika system eller plattformar.

Varför ska du använda integrationer?
Att integrera ett system med ett annat för att till exempel få tillgång till en funktion som ett företag saknar i sin plattform effektiviserar för anställda eftersom de kan göra mycket på ett och samma ställe, utan att behöva hoppa mellan flera olika system.

Hur integrerar jag ett system med ett annat?
Integreringen sker ofta via ett API, som är koden som behövs för att flera system eller applikationer ska prata med varandra.

Vad är fördelarna med integration?
Integration är viktig för att företag ska kunna använda komplexa IT-system. En av de främsta fördelarna med integrationer är att det förenklar och effektiviserar arbetet för användaren. En plattform som används av företag dagligen men som till exempel saknar en önskvärd funktion som ett annat system tillhandahåller, kan genom en integration göra så att den kan skötas via plattformen och på så vis användas "som vanligt", utan att användaren behöver hoppa mellan flera olika system.

Relaterat innehåll

Sveriges bästa branschblogg inom IT

Håll dig i loopen och prenumerera på vår blogg där vi bjuder på insikter, åsikter & inspiration!