Nyhet | Nya hållbara metoder med klimatkontraktet | Advania
Hållbarhet 2024.03.19

Klimatkontrakt ett sätt att kroka arm

Kristianstads kommun arbetar aktivt för att hitta nya hållbara affärsmodeller och skapa ett gott liv för alla kristianstadsbor inom planetens gränser. Advania är ett av bolagen i det lokala näringslivet som sluter upp och signerar klimatkontrakt för att stödja detta arbete. 

I oktober förra året tecknade Kristianstads kommun de allra första lokala klimatkontrakten med näringslivet. Nu signerar även Advania ett lokalt klimatkontrakt och förbinder sig att stödja detta arbete med IT-kompetens och digitala lösningar.

– Genom de lokala klimatkontrakten klargör vi att alla ska dra sitt strå till stacken. Men det finns en större potential och vi hoppas på fler strategiska samarbeten inom näringslivet för att vi tillsammans ska lösa klimatkrisen, säger Linnéa Skoogh, projektledare för Klimatneutrala Kristianstad 2030.

Företagen som signerar klimatkontraktet i Kristianstad kommer från olika branscher och varierar i storlek. Det är en fördel att olika sektorer möts och samlas lokalt med en gemensam ambition att samarbeta och bygga nya hållbara affärsmetoder. Varje klimatkontrakt är unikt eftersom företagen själva bestämmer sina åtaganden och åtgärder.

Advania har ambitiösa klimatmål och det är viktigt för oss att engagera oss lokalt och ta vårt ansvar i den klimatomställningen som behöver ske. Vi ser mycket positivt på kommunens initiativ och ser fram emot att, tillsammans med andra lokala aktörer, vara med och bidra till ett mer hållbart Kristianstad, säger Niklas Ek, Business Developer Development på Advania i Kristianstad.

– För oss på Advania är viktigt att engagera oss lokalt och ta vårt ansvar i den klimatomställning som behöver ske. Vi ser fram emot att, tillsammans med andra lokala aktörer, vara med och bidra till ett mer hållbart Kristianstad, säger Henrik Stjernberg, affärsområdeschef på Advania.

Våra åtaganden är:

  1. Att minska de absoluta GHG-utsläppen inom scope 1 och scope 2 med minst 50 procent senast 2030 jämfört med basåret 2019.
  2. Att minska GHG-utsläppen inom scope 3 (inklusive köpta produkter, bränsle- och energirelaterade aktiviteter och affärsresor) med minst 70 procent per krona i förädlingsvärde senast 2030 jämfört med basåret 2019.
  3. Att tillbaka lika många enheter hårdvara som satts ut på marknaden senast 2030.
  4. Att under 2024 kartlägga klimatavtrycket av personalens pendlingsresor på kontoret i Kristianstad, och sätta upp en plan för minskning av utsläpp från tjänste- och pendlingsresor fram till 2030.

Relaterat innehåll

Hållbarhet Nyhet | Ny guide till cirkulär transformation | Advania
2024.04.10

Ny guide till cirkulär transformation

Exponential Roadmap Initiative har släppt en guide med sju steg för att minska utsläpp och naturpåverkan från material i värdekedjan. Vi har varit med och granskat den och står stolt bakom detta nya verktyg för alla...

Sveriges bästa branschblogg inom IT

Håll dig i loopen och prenumerera på vår blogg där vi bjuder på insikter, åsikter & inspiration!