Pressmeddelande | Advania förvärvar Visolit | Advania
Förvärv 2021.08.10

Advania förvärvar Visolit

Advania AB (”Advania”), en ledande fullservicetjänstleverantör i Norden, har nått ett slutgiltigt avtal med IK Investment Partners (“IK”) om förvärv av Visolit AS (“Visolit”), en ledande leverantör av IT-lösningar och molntjänster till företag och organisationer Sverige och Norge, från IK VII-fonden och andra aktieägare.

Den kombinerade gruppen kommer att bli en av de största och snabbast växande IT-tjänsteleverantörerna i Norden, med en total omsättning på över 9 miljarder SEK och 2500 anställda.  

Inom de båda företagen finns ett starkt kommersiellt driv, en unik expertis och toppmoderna IT-tjänsteplattformar som kommer att möjliggöra fler konkurrenskraftiga, högkvalitativa och skräddarsydda IT-tjänster till den gemensamma kundbasen. Vidare kommer förvärvet skapa en ännu mer attraktiv arbetsplats, vilket är en förutsättning för att ta vara på den exceptionella talang som finns hos båda företagen. Arbetsmiljön på Advania genomsyras redan idag av entreprenörskap med decentraliserade beslutsvägar och högt kundfokus som gör att de anställda trivs.  

Goldman Sachs Asset Management kommer fortsatt vara majoritetsägare, medan IK IX-fonden kommer att ingå som en ny minoritetsaktieägare i den kombinerade gruppen efter stängningen och bilda ett nytt starkt partnerskap med en fördjupad nordisk IT-tjänsteexpertis.

PM_Cision-1500x1000-1

”Vi är så otroligt glada över att vi nu kan slå samman Advania och Visolit. Tillsammans tar vi ett stort steg mot att bli Nordens mest attraktiva IT-tjänsteföretag. Förvärvet av Visolit innebär att vi kommer att komma ännu närmare våra kunder genom en högre geografisk närvaro och ett bredare och mer konkurrenskraftigt erbjudande”, säger Mikael Noaksson, VD för Advania. 

”Vi är stolta över vad vi har byggt på Visolit sedan 1997. Vi har en ledande position i Norge och är en utmanare på den svenska marknaden. Samgåendet med Advania som är en ledande aktör i Sverige gör att vi kan erbjuda de bästa IT-tjänsterna i Visolits plattform till båda våra kundbaser”, säger Terje Mjøs, VD för Visolit. 

Korta fakta om förvärvet  

  • Advanias förvärv av Visolit gör företaget till en av de största och snabbast växande IT-tjänsteleverantörerna i Norden. 
  • Den sammanslagna gruppen kommer att ha en omsättning på över 9 miljarder kronor, cirka 2550 anställda och kommer att utnyttja både Advanias och Visolits kompetens för att erbjuda ett brett och djupt utbud av högkvalitativa IT-tjänster som är skräddarsydda för varje kunds unika behov. 
  • Målet är att bli Nordens mest attraktiva IT-tjänsteleverantör genom att behålla och utveckla exceptionell talang i ett företag och som genomsyras av en entreprenörsmiljö med en decentraliserad modell där beslut fattas nära kunden. 
  • Advania, med ett arv sedan starten på Island 1939, är en ledande IT-leverantör i Norden med verksamhet i Sverige, Island, Norge, Danmark och Finland. 
  • Visolit, med ett arv sedan starten 1997, är en ledande IT-leverantör i Norden med verksamhet i Norge och Sverige. 

Goldman Sachs Bank Europe SE, Sverige Bankfilial fungerade som finansiell rådgivare för Advania. Raymond James agerade som finansiell rådgivare till Visolit. Avslutningen av transaktionen förväntas under andra halvåret 2021 och är bland annat föremål för granskning och godkännande av regler och antitrust. 

Advania AB
Mikael Noaksson, koncern-VD
E-mail: mikael.noaksson@advania.com
Telefon: +46 76 140 00 80

Visolit Group
Terje Mjøs, koncern-VD
E-mail: terje.mjos@visolit.no 
Telefon: +47 900 34 159 

Om Advania AB 
Advania är ett nordiskt IT-företag med verksamhet på 27 platser i Sverige, Island, Norge, Finland och Danmark. Företaget fokuserar på att hjälpa kunder att förbättra sina resultat med innovativ användning av bästa tillgängliga IT-plattformar och tjänster. Advania betjänar tusentals företagskunder, multinationella företag, myndigheter och offentliga institutioner, stora, små och medelstora företag i alla samhällsaspekter. Advanias rötter går ända från 1939 när en isländsk entreprenör grundade en reparationsverkstad för kontorsutrustning i Reykjavik. Under de följande decennierna utvecklades tre separata filialer av IT-företag i tre nordiska länder, Island, Sverige och Norge. År 2012 gick de samman i ett nordiskt varumärke och Advania bildades. För mer information, besök gärna advania.com

Om Visolit AS 
Visolit är en snabbt växande teknikgrupp med en stark geografisk närvaro i Norden och en stark position som en leverantör av molntjänster och digital transformation på den nordiska marknaden. Visolit har ett omfattande erbjudande av molnbaserade tjänster samt konsult-, säkerhets- och integrationstjänster. Visolit har stor erfarenhet av att tillhandahålla IT-lösningar och molntjänster vilket har varit en del av dess DNA från början. Visolits historia startade 1997, då TeleComputing grundades. Visolit förenade förvärvade företag under ett och samma namn i januari 2019 för att skapa en gemensam identitet och kultur. För mer information, besök oss på visolit.net

Presskontakt

Marketing Director

Eva-Lotta Jonsvik

Relaterat innehåll

Förvärv Pressmeddelande | Advania förvärvar RTS | Advania
2023.10.10

Advania Sverige förvärvar RTS i Sverige

För att ytterligare stärka utbudet i Sverige förvärvar Advania AB (“Advania”) RTS Group AB (“RTS”). Förvärvet av RTS kommer att stärka Advanias förmåga att leverera storskaliga digitaliseringsprojekt och erbjuda managerade...

Sveriges bästa branschblogg inom IT

Håll dig i loopen och prenumerera på vår blogg där vi bjuder på insikter, åsikter & inspiration!