Digitalisering 2020.09.16

10 tecken på att ditt företag är i behov av digitalisering

Tycker du fortfarande att pappersformulär och skåp fyllda med pärmar är det mest effektiva sättet att driva företag på? Här är 10 tecken på att ditt företag är i behov av att digitalisera.

Från att ha varit ett buzzword för några år sedan, till att 2020 vara ett av de mest självklara begreppen för många företag. Men trots de stora fördelarna digitalisering kan ge, så är det fortfarande otroligt många företag som inte är där riktigt än.

Anledningen till att digitalisering inte längre är ett buzzord är enkel: Idag vet vi mer om hur mycket du kan få ut av ditt företag om du drar nytta av digitaliseringen. Undersökningar visar att den digitala transformationen leder till bättre resultat för hela 80% av företag som utnyttjar möjligheterna med digitalisering.

Det handlar om konkret värdeskapande och innovation för att kunna öka ditt affärsvärde. Här har vi samlat 10 frågor som du kan ställa dig själv för att få en tydligare bild av behovet av digitalisering på din arbetsplats.

 

Har din verksamhet behov av att digitalisera?

  • Behöver du rota bland pärmar för att leta upp viktiga dokument eller utföra en arbetsuppgift?  
  • Är skåpen på kontoret fulla med mappar och dokument?
  • Vågar du inte radera filer i gemensamma mappar?
  • Måste du fylla i pappersformulär för att göra ansökningar?
  • Måste du skicka dokument via e-post till chefer för godkännande?
  • Skickar du Excel-filer när du jobbar med din budget?
  • Får du tillbaka filer utskrivna via brev eller fax?
  • Skickar du ut nyhetsbrev till kunder från din privata e-post?  
  • Får du feedback från dina kunder eller medlemmar att ni har långa svars- eller behandlingstider?
  • Är ditt företags tjänster och produkter föråldrade eller otillräckliga?

Du inser behoven – vad gör du nu?

Du är verkligen inte ensam om att känna igen dig i någon eller några av ovanstående frågor - även om de är dragna till sin spets. Många företag vet att de behöver digitalisera men att ta nästa steg kan kännas svårt. Allt för ofta vinner de vanliga arbetsuppgifterna i vardagen, så börja hellre smått än att slå på stora trumman direkt.

Här är några tips för att få igång diskussionen med dina kollegor:

 

Hur ser läget ut idag? Gå på sightseeing!

Ett första steg som inte tar alltför mycket tid eller resurser är att samla några kollegor och göra en granskning av dina egna lokaler utifrån ovanstående punkter, och diskutera vad ni ser. Det finns säkert flera tecken på att det finns ett behov av att digitalisera företaget. Passa på att se det som en chans att diskutera hur saker och ting kan bli mer effektiva – då kommer det eventuella behov bli betydligt tydligare och enkla att möta.

 

Påbörja digitaliseringen – fokusera på affärsmässiga fördelar

Det finns alltid flera tecken som tyder på att du behöver digitalisera, men det behöver inte nödvändigtvis vara svårt och komplicerat. Med en enkel och social aktivitet, som den ovan, har du redan börjat investera i digitalisering och engagera de anställda i verksamheten. Varje åtgärd som kan hjälpa till att stärka alla de fördelar du erbjuder dina kunder är ett steg i rätt riktning.

 

Behöver du hjälp av en IT-partner?

Det kan finnas många anledningar till varför företag outsourcar delar av sin drift till en leverantör, till exempel hanteringen av molntjänster. Det här kan frigöra värdefull tid att fokusera på kärnverksamheten och samtidigt vara kostnadsbesparande – då det ofta är så att verksamheten helt enkelt inte har tillräckligt med tid eller kompetens för att kunna sköta arbetet internt. En bra teknikpartner kan vara en värdefull samarbetspartner för ditt företag under många år framöver.

Vill du lära dig mer om hur du kommer igång med din digitala affärsutveckling? Ladda ner vår checklista med 7 steg som hjälper dig på traven.

 

7 steg för att driva företagets digitala affärsutveckling

 

Vanliga frågor:

Hur vet du om ditt företag behöver digitaliseras?

Det finns flera tecken på att du behöver digitalisera ditt företag. Om företaget upplever säkerhetsbriser, gör mycket arbete manuellt som kräver många resurser så är det några av dem.

Vad är viktigast att tänka på med digitalisering?

Det absolut viktigaste för företag som ska digitalisera sin verksamhet är att vara medvetna om att digitalisering inte i huvudsak handlar om teknik, utan om stora förändringar i arbetssättet. Därför är det viktigt att alla är med på banan och att ett sådant här initiativ kommer från ledningen. Tekniken är egentligen bara verktyget som möjliggör digitalisering.

Varför ska jag digitalisera mitt företag?

Att digitalisera företaget innebär att använda digitala lösningar som lyfter verksamheten till nästa nivå. Digitalisering säkerställer på så vis att du i framtiden är konkurrenskraftig. Företag bör därför lägga äldre, omoderna system på hyllan och istället lägga tid och pengar på nya, digital lösningar som gynnar ditt företag både idag och i framtiden.

Vilka är fördelarna med digitalisering?

Det finns många anledningar till att digitalisera sitt företag. En av dem är att det går att effektivisera och automatisera manuella arbetsuppgifter, så att de som utför dessa idag istället kan fokusera på sitt kärnområde. Ytterligare en fördel med att digitalisera är att det är en stark konkurrensfördel, både när det gäller att vara en attraktiv arbetsplats och för att det visar att företag hänger med.

Hur får jag hjälp med digitalisering?

Ta kontakt med en IT-leverantör som oftast har lång erfarenhet av företag i samma situation. Att outsourca hela eller delar av sin IT frigör värdefull tid för företag som de istället kan lägga på sin kärnverksamhet, medan de som kan IT bäst fokuserar på just IT. Outsourcing kan också vara kostnadsbesparande, om verksamheten inte har tillräckligt med tid eller kompetens för att kunna sköta arbetet internt.

Relaterat innehåll

Digitalisering
2022.06.22

Authenticate to Cisco Meraki using Okta

Okta enables organisations to use Okta for managing authorization and access to on-premises applications and resources using the RADIUS protocol (a networking protocol that provides centralized authentication, authorization,...

Digitalisering
2022.05.05

5 saker IT-ledare behöver veta

Ransomware-attacker har ökat kraftigt under COVID-19. Under de senaste 18 månaderna har attackerna ökat med 234% i Europa, och ENISA (European Union Agency for Cybersecurity) nämner det även som mest framträdande/frekventa...

Vi gör det enkelt att växa med IT

Vill du också ta din verksamhet till nästa nivå?