Blogg | Vad kostar det att outsourca IT | Advania
Outsourcing 2022.04.03

Att outsourca IT: Vad kostar det egentligen?

Vad är den faktiska kostnaden för outsourcing av IT för din verksamhet? Och vilka faktorer påverkar? Även med regelrätt abrakadabra är det lätt att glömma viktiga punkter i processen. Därför har vi samlat dem här:

Kostnadsreducering är ofta den viktigaste orsaken till att outsourca IT . Men ska kostnadsreduktion vara den viktigaste faktorn när du överväger om ditt företag ska outsourca sin IT? Om kostnadsbesparing är viktigast för dig kan det vara lätt hänt att glömma annat som är viktigt, som till exempel säkerhet och kvalitet. Så vad är den faktiska kostnaden för outsourcing av IT för ditt företag? Och vad ska inkluderas i priset du betalar?

Vad kostar det?

Det kommer alltid att finnas flera olika faktorer som påverkar priset för outsourcing. Du bör först göra research och prata med olika leverantörer för att skapa dig en bild av vad som ingår i den totala kostnaden. På så sätt ser du vad du faktiskt får i den tjänst du kommer att betala för. Leta efter tjänsteleverantörer som kan leverera bra och stabil IT-verksamhet och hjälpa dig att nå dina affärsmål. Leta efter leverantörer som kan erbjuda hög säkerhet, kompetens och kvalitet på alla nivåer.

Säkerhet måste vara en del av lösningen

Cyberkriminalitet estimeras orsaka kostnader kring 600 miljarder dollar årligen över hela världen. Därför bör du välja leverantörer som tar ansvar för att säkerheten som naturlig del i deras lösning. Om inte, kan det stå dig dyrt. Priset du betalar för säkerhet ger dig trygghet, så förbise inte detta i din beräkning.
Gör research och kontakta leverantörerna för att ta reda på om säkerhet är något de har erfarenhet och kompetens inom. Fråga om de är säkerhetscertifierade och förhör dem lite. Fråga också vilka säkerhetsåtgärder ditt företag bör använda sig av. Finns säkerhet i den befintliga IT-miljön i ditt företag?

Läs även: Hur garanterar man både säkra och lönsamma molntjänster

 

5 best practices för dig som it-chef

 

Expertis och kvalitet

Oavsett pris bör du leta efter en partner som har lång erfarenhet av IT och som har tjänster som i slutändan kan innebära en konkurrensfördel för din verksamhet.
IT-branschen är i kontinuerlig utveckling och förändring. Du bör därför leta efter leverantörer som ständigt arbetar för att vidareutveckla sin expertis. Detta kan påverka priset något, men du kommer att betjänas på sikt genom att ha en leverantör som alltid kan erbjuda dig den bästa kvaliteten på lösningarna samt den kompetens som behövs för att vidareutveckla de bästa tjänsterna.

Läs även: Skapa en smartare IT-strategi och affärsmodell

Budget?

Outsourcing kan vara ett bra sätt att få ner IT-kostnader. Samtidigt är det viktigt att koppla alla de investeringar du efterfrågar till verksamhetens företagsmål. Har du tagit med säkerhet och kvalitet i din budgetberäkning? Säkerhet, kvalitet och expertkunskap kan vara det som gör att ditt företag att når de affärsmål du har satt upp.

Fråga - det kostar inget

Var inte rädd att fråga olika leverantörer. Det kommer inte att kosta dig något annat än din egen tid. Du får en unik möjlighet att kartlägga vad leverantörer kan erbjuda dig, medan du samtidigt får information om leveransen av de IT-tjänster du vill outsourca.

Genom att ha en dialog med olika leverantörer kan du kartlägga flera saker. Ditt första intryck kan bland annat ge dig en indikation kring hur samarbetet kommer att bli och vilket stöd och uppföljning du kan förvänta dig.

Och sist men inte minst, skapa dig en bild om leverantören kan bidra till den viktigaste aspekten av outsourcing: säkerhet samt tillgång till kvalitet och expertis som gör att ditt företag kan nå sina affärsmål.

5 best practices för dig som it-chef

Sveriges bästa branschblogg inom IT

Håll dig i loopen och prenumerera på vår blogg där vi bjuder på insikter, åsikter & inspiration!