Hållbarhet 2024.04.02

Att vara trainee på Advania

Karriärföretagens studentnätverk har röstat fram Advance som ett av de 15 mest attraktiva IT-traineeprogram i Sverige. Här berättar Fanny Ahlén om sin tid som trainee på Advania.

Sitter du och funderar över vad du ska göra i framtiden, var du vill jobba, vad du vill göra och hur livet kommer förändras då du lämnar studietiden bakom dig och startar nästa kapitel i livet? Om du kan känna igen dig i detta sitter du i samma sits som jag gjorde för ett år sedan. Jag visste att jag ville in i IT-branschen men skrämdes samtidigt av tanken på att lämna tryggheten och friheten med studietiden bakom mig.

Mina förväntningar och förhoppningar som trainee

Jag påbörjade Advanias traineeprogram i september 2023 och har sedan dess utvecklats otroligt mycket, både kunskapsmässigt och personligt. Redan från start läggs stor vikt vid ansvar och egna beslut, och jag fick direkt känslan av att allas åsikter och idéer välkomnas med öppna armar. Då jag satt och valde mellan olika traineeprogram var det just detta som tilltalade mig extra mycket, nämligen chansen att på Advania ta plats från start och dessutom den frihet jag som individ får känna. Jag värderar feedback och kommunikation högt, och detta är verkligen något jag upplevt fungerat under den tid jag varit på Advania både från min chef och från ledarna för traineeprogrammet.

Så vad kan du förvänta dig rent praktiskt av Advanias traineeprogram?

Onboarding

De första fyra veckorna går ut på att lära känna varandra och företaget i sin helhet. Vi får lära alla olika affärsområden, prata med ledare och kollegor och göra olika aktiviteter för att skapa en känsla av tillhörighet och att vi är ett team. Allt detta bidrog till att man kände en trygghet och samhörighet med varandra. Under de första veckorna gick vi dessutom en utbildning i ITIL 4 vilket är ett otroligt bra certifikat att ha i framtiden. Du som trainee har stora möjligheter att samla på dig en bred certifikat-portfölj under detta år.

Boule

 

Retrospektiv

Efter introveckorna gick alla ut till sina respektive affärsområden och man började jobba ”på riktigt”. Här skiljde det sig väldigt mycket från affärsområde till affärsområde men i mitt fall spenderades den mesta tiden fortsatt med min mentor där jag fick ta rygg på honom. Men traineeaktiviteterna är inte över än! Varje kvartal har vi nämligen något som kallas retrospektiv, eller ”retro”, där vi alla traineer med traineeledningen åker omkring till Advanias olika kontor i landet.

Trainee-aktiviteter

Under trainee-tiden får vi också ge input vad vi skulle vilja lära oss mer om eller hitta på. Det resulterar både i olika sorters utbildningar men såklart en massa skoj och fina samtal. Det är otroligt skönt att kunna känna ett stöd när det kommer till olika hinder man stöter på. Det är inte helt lätt att vara ny, men vi alla sitter i samma situation och har därmed en förståelse för varandra.

 

Tips till dig som nyexaminerad

Jag var ganska nervös över övergången från studier till arbetslivet men det hade jag inte alls varit om jag för ett år sedan om jag vetat det jag vet idag. Advania är en öppen arbetsplats full av experter som fick mig att känna mig inkluderad och trygg från start. Jag utmanas och utvecklas dagligen då stor vikt läggs vid att var och en ska våga ta beslut, för att på så sätt växa både privat och karriärmässigt.

  • Vill du ha en snabbstart i karriären och en smidig övergång från studierna till arbetslivet?
  • Vill du ha en personlig mentor som du kan bolla idéer med och som stöttar dig längs hela vägen?
  • Vill du redan första dagen kopplas samman med individer som sitter i samma situation som du, det vill säga andra nyexaminerade, som kan känna trygghet och stöd ifrån genom hela processen?
  • Vill du hitta på roliga aktiviteter, resa runt i Sverige och på så sätt skapa dig ett brett och kunskapsrikt nätverk redan under första året i din karriär?
Om du svarar Ja på dessa frågor, då är Advanias Traineeprogram Advance något för dig!
Vill du veta mer om Advance?

Kontakta oss!

Consultant

Fanny Ahlén

Talent Acquisition Partner & Programansvarig för Advance

Madeleine Leo

Relaterat innehåll

Sveriges bästa branschblogg inom IT

Håll dig i loopen och prenumerera på vår blogg där vi bjuder på insikter, åsikter & inspiration!