Så arbetar vi 2023: med AI, asynkront och tryggt | Advania
Hybrid arbetsplats AI 2022.12.21

Så arbetar vi 2023: med AI, asynkront och tryggt

Om det finns något som vi på Advania Knowledge Factory tycker är riktigt roligt så är det att dela med oss av kunskap och sprida inspiration. För oss är det givande och spännande när vi får dela med oss och utmanas med kluriga frågor, både inom och utanför Sverige. Under 2022 har vi deltagit som talare på runt 15 fysiska och digitala evenemang och samlat på oss en hel del insikter. Oavsett evenemang - tillsammans med likasinnade user groups, community-träffar eller event anordnat av partners eller Advania - har den röda tråden hela tiden varit Microsoftteknologi i olika former. Allt från PowerShell och Azure till Microsoft Teams och hantering av datorer. Här bjuder vi på några av våra spaningar inför kommande år.

Våra spaningar inför 2023

Det finns några tydliga trender inför 2023 som genomsyrade såväl höstens stora event Microsoft Ignite som vårt eget event Cloud Runner och det är tre relativt stora områden: Asynkront arbete, AI/ML (artificiell intelligens och machine learning) och vikten av informationssäkerhet.

Samarbete bortanför tid och rum: asynkront arbete

I spåren av pandemin ser vi tydligt hur våra arbetssätt förändras, och det gör även verktygen vi använder för att samarbeta. En tydlig trend är att vi inte kommer att gå tillbaka till exakt som det var innan pandemin. Vikten av att vi har kontorsutrymmen där vi träffas är oförändrad, men vi tror att de kommer att byta skepnad och vi kommer att se nya sätt att samarbeta. Ett exempel på det som även dök upp under pandemin är asynkront arbete. Ta till exempel skapandet av ett dokument som du gör tillsammans med några kollegor eller kanske till och med externa partner. Här sitter vi inte tillsammans i samma rum, eller gör det ens samtidigt. Det är faktiskt precis så vi har skrivit det här blogginlägget; vi har alla bidragit och skrivit när vi haft möjlighet och med spårningsfunktionen och kommenterar enkelt kunnat samarbeta i en och samma fil från olika håll och vid olika tidpunkter. Asynkront arbete är såklart större än bara skapandet av dokument, men det är ett ganska bra exempel som många av oss kan känna igen. Asynkront arbete knyter även an till den hybrida arbetsplatsen som även är en tydlig trend vi tror att vi kommer att fortsätta se under 2023.

Optimerade arbetssätt med AI och ML

Den andra stora trenden som vi tror kommer också synas betydligt mer under 2023 är användandet av Artificiell Intelligence (AI) och Machine Learning (ML). Det finns i dag redan tydliga exempel som ChatGPT (Chat Generative Pre-trained Transformer), där du med hjälp av AI kan skapa texter om vad som helst på nästan vilket språk som helst. Men AI och ML behöver inte bara handla om att ta fram texter eller bilder, utan kan inom IT användas för att till exempel optimera olika processer. Vi kan se att AI och ML kan göra stor skillnad när det gäller att automatisera processer, speciellt för den som kanske inte är grym på att skriva egen kod eller på att hitta mönster i stora mängder data. Ett annat område där AI och ML kan bidra mycket är inom informationsklassning av data, där vi kan automatisera klassningen i stället för att den som skapar informationen också ska behöva göra detta manuellt.

Skydda dina informationstillgångar

Det här blev också en perfekt övergång till den sista spaningen: vikten av informationssäkerhet. Vi producerar mer och mer information, som vi även behöver skydda från obehörig åtkomst. Det kan vara allt från affärshemligheter till mindre känsliga dokument. I och med att vi sparar information i molnet blir den också lättare att dela, vilket då leder till att det blir ännu viktigare att vi sätter regler kring vem som kan konsumera informationen och på vilket sätt. Det gäller inte bara traditionella informationstillgångar som filer med text och andra data, utan det kan även handla om informationen som finns i exempelvis Microsoft Teams.

Vill du se mer av våra framtidsspaningar och trender, kolla in inspelningen av vårt event Cloud Runner 2023. Inför nästa år laddar vi även för att prata på bland annat Stockholm Tech Show, som går av stapeln i maj, hoppas att vi ses där!

Har du några frågor?

Kontakta oss!

Chief Technical Architect

Ola Ström

Technical Architect

Amanda Sterner

Chief Technical Architect

Simon Ågren

Relaterat innehåll

Hybrid arbetsplats Blogg | Advania på Ninja Summit i Schweiz | Advania
2023.10.05

Advania på Ninja Summit i Schweiz

Den 27 till 29 september var jag tillsammans med ytterligare sex kollegor på plats i Baden, Schweiz för att delta i Workplace Ninja Summit. WP Ninja Summit är en konferens med fokus på de kanske lite mer infrastruktur-tunga...

Sveriges bästa branschblogg inom IT

Håll dig i loopen och prenumerera på vår blogg där vi bjuder på insikter, åsikter & inspiration!