Upptäck den moderna fastigheten med IoT | Advania
Partner Event 2023.12.21

Upptäck den moderna fastigheten med IoT

I mitten på december bjöd vi in till ett event för att visa vilka smarta användningsmöjligheter det finns för att modernisera fastigheter och både underlätta och förbättra för människorna som lever och arbetar i dem. Vi är stolta att vara en av bara fyra partner som HPE Aruba gör denna satsning tillsammans med i Europa.

Vad är IoT?dba_hpe_aruba_logo-1673394948825

IoT står för "Internet of Things" och är enkelt uttryckt när maskiner, system och prylar kommunicerar med varandra över Internet, i stället för att människor gör det. Det har gått snabbt med utvecklingen av IoT och att föremål är uppkopplade med internet är i dag något som alla moderna fastighetsägare jobbar med.

Hur använder du sensorer på ett smart sätt?

I en fastighet kan du använda dina befintliga HPE Aruba-accesspunkter  i det trådlösa nätet, koppla smarta sensorer till dem och samla in data kring till exempel temperatur, rörelse, luftfuktighet och -kvalitet. Baserad på dessa data kan du automatisera flöden som att belysning stängs av när ett rum står tomt eller att justera temperatur och ventilation beroende på antal personer som befinner sig i rummet.

Du kan göra analyser och ser vilka mötesrum eller arbetsplatser som bokas mest, eller vid vilka tider det är mest/minst rörelse i specifika utrymmen. På så sätt skapar du en medvetenhet om vad som förbrukar energi, kan spara pengar på smarta automatiseringar och dessutom förbättra arbetsmiljön för personerna som nyttjar ytorna.

Förstå hur din fastighet används

Smarta fastigheter gör det enkelt för dig att se hur byggnaden mår, och hur den används. I dag är vi inte på kontoren i samma utsträckning, eller har fasta arbetsplatser. Med sensorer kan du till exempel erbjuda medarbetarna att se vilka platser som är lediga, och om det finns laddplatser tillgängliga i garaget innan de åker till sin arbetsplats. Dessa intelligenta fastigheter underlättar för personalen, och gör också att de mår bättre när de väl är på plats: en förhöjd nivå av koldioxid som uppstår i ett rum där många människor vistas kan påverka lika mycket som ett glas vin. Har du sensorer på plats som känner av dessa nivåer och en automatisering som justerar ventilationen beroende på koldioxidnivån i rummet håller sig alla alerta, mår bra och kan prestera.

Sensorer som driver sig själva

Vid vårt gemensamma event med HPE Aruba hade vi även besök av Carsten Steffensen från EnOcean, ett bolag som har specialiserat sig på energiförsörjning för trådlösa sensorer. Deras sensorer kräver inga batteribyten utan driver sig själva på olika sätt:

  • Med solceller för att ta energi från ljuset omkring dem
  • Genom att använda termiska skillnader mellan varm och kall luft
  • Med den kinetiska energin som skapas när du trycker på till exempel en ljusknapp

Det gör lösningen underhållsfri och ingen tekniker behöver försöka lokalisera sensorer och byta batterier i dem: de garanterar en livslängd på tio år, flexibel placering och enkel installation.

Eftermiddagen tillsammans med våra partners och kunder från fastighetsbranschen var en givande upplevelse med många intressanta samtal och nyfikna frågor. Vill du veta mer om vad IoT kan göra för dig är du självklart välkommen att kontakta oss för en skräddarsydd genomgång av möjligheterna för effektivisering, automatisering och smart utveckling av dina fastigheter och byggarbetsplatser!

Vill du veta mer?

Hör av dig till oss!

Business Area Manager Real Estate

Maria Deogun

Sales Manager Real Estate

Marcus Lundholm

Relaterat innehåll

Säkerhet Blogg | Stabila samarbeten mot oväntade hot | Advania
2024.05.29

Stabila samarbeten mot oväntade hot

På flaggskeppeventet Fortinet Security Day uppstod viktiga samtal om cybersäkerhet och NIS2! Du som besökte eventet fick även se oss på scen i ett kundcase tillsammans med Sitevision där vi berättade mer om våra dagliga...

Partner Blogg | PowerShell + DevOps Global Summit 2024 | Advania
2024.04.15

PowerShell + DevOps Global Summit 2024

Det finns många olika typer av konferenser. Oftast fokuserar de på nya trender, framtidens möjligheter eller varför just du bör intressera dig för vårt system. Men det finns också de konferenser som står helt fria från...

Sveriges bästa branschblogg inom IT

Håll dig i loopen och prenumerera på vår blogg där vi bjuder på insikter, åsikter & inspiration!