Datacenter 2021.01.06

Snabb tillväxt med molnbaserat nätverk

En verksamhet som växer så det knakar med truckar som behöver ständig nätverkskontakt. Nowaste Logistics valde Meraki och fick en nätverkslösning som kan växa med företagets expansionsplaner.

Lagerlokaler förändras ständigt. Ena dagen är det en tom yta stor som en fotbollsplan, nästa tätt packade hyllor nio meter upp i taket. Truckarna som håller ordning på grejerna står i ständig förbindelse med logistiksystemet som styr var och när gods ska hämtas och lämnas. Systemen måste funka. It-chefen Robert Davstedt hade underskattat driftskostnaderna för detta på tidigare nätverskssystem.

– Driftskostnaderna var klart högre tidigare. Dessutom slapp jag ta en stor initial kostnad med Meraki, säger Robert Davstedt, Nowaste Logistics.

Robert Davstedt 1920x1080Robert Davstedt, IT-Chef på Nowaste Logistics

Meraki från Cisco är till skillnad från traditionella nätverk styrt av en mjukvara i molnet. Nowaste Logistics möbellager i Helsingborg är bland de första lagren i Sverige som byggs med den här tekniken. Det behövs alltså ingen hårdvara för att kontrollera accesspunkterna.

Det håller nere kostnaderna samtidigt som kunden får en lösning som enkelt går att skala uppåt eller nedåt. Här finns helt enkelt ingen gräns för hur många accesspunkter och nätverk som systemet kan hantera. För Nowaste Logistics var det en avgörande egenskap. Bolaget planerar att bygga mellan tre och sex nya nätverk varje år.

– Vi växer så det knakar och då är det viktigt att kunna växa med systemet och komma igång snabbt i nya lokaler. Jag ringde till Advania (fd Caperio) för jag förstod inte hur jag skulle komma igång. Det hade tagit en kvart och sen snurrade allt men det hade jag inte ens märkt., säger Robin Vrzogic, Nätverkstekniker på Nowaste Logistics.

Robin menar att det är en fördel att jobba med en känd tillverkare som Cisco eftersom han som nätverksadministratör känner igen sig i tekniken som tidigare fanns i hårdvaruenheterna. Den molnbaserade tekniken gör att man enkelt kan skapa virtuella gästnät, utan att bygga ett nytt WLAN, som tar emot gäster eller konsulter och som då tilldelas andra rättigheter än anställda medarbetare. I många fall delar lager och kontor nätverk. Då kan lager- respektive kontorsverksamhet ha olika regler och prioriteringar: Stor bandbredd för kontorsgänget och hög tillgänglighet för de som jobbar ute på lagret.

 – Skrivare, kameror och telefoner – allt ska kopplas upp på nätverket och med det drar kostnaderna iväg. Administrationen är betydligt lättare och billigare att göra i Meraki - så jag tänkte att vi prövar, säger Robert Davstedt.

I och med att Meraki är molnbaserat var Robert Davstedt lite eftertänksam innan han slog till – skulle support ske från Indien och uppdateringar dyka upp utan förvarningar?

– Vi hade en accesspunkt som gick sönder men där fick vi hjälp inom en timme och det kändes bra. Uppdateringarna är satta på ett schema och har inte heller strulat till det, avslutar Robert Davstedt.

Kontakta mig

Business Area Manager, Datacenter

Fredrik Lindman

Relaterat innehåll

Datacenter
2022.12.16

Smart avtalshantering för en trygg framtid

WSP använder Advanias Avtalsportal för mycket mer än bara ett register över olika kontrakt: portalen är till stor nytta för verksamheten i allt från att förhandla till sig de bästa villkoren till att kunna planera budget och...

Datacenter
2021.04.19

Nya affärsmöjligheter och bättre kontroll

När man hör företagsnamnet ATG tänker de flesta på hästar och travtävlingar. Visst är tävlingarna grunden för ATG:s verksamhet, men för att få alla system att fungera är ATG på många sätt också ett IT-bolag. I sina...

Sveriges bästa branschblogg inom IT

Håll dig i loopen och prenumerera på vår blogg där vi bjuder på insikter, åsikter & inspiration!