Solna stad bytte till ChromeOS för publika datorer och ökade användarvänlighet, säkerhet och hållbarhet | Advania
IT-Infrastruktur 2023.04.28

Solna stad bytte till ChromeOS för publika datorer och ökade användarvänlighet, säkerhet och hållbarhet

Solna stad är en kommun i Sverige som strävar efter att erbjuda moderna och effektiva lösningar för sina invånare och anställda. För att möta dessa mål och förbättra sin IT-infrastruktur i de publika utrymmena som bibliotek och receptioner, beslutade Solna stad att byta från traditionella PC-datorer till ChromeOS-datorer - Googles säkra och snabba operativsystem.

Enligt Lars Danielsson, Delivery Manager Workstation, Servicedesk & License på Solna stad, var beslutet att byta till ChromeOS-datorer baserat på flera faktorer. "Vi ville förbättra användarvänligheten och minska den administrativa bördan för våra IT-team samtidigt som vi ökade säkerheten och hållbarheten i vår IT-miljö", säger Lars.

En av de största fördelarna med att byta till ChromeOS-datorer var dess användarvänlighet. ChromeOS är ett enkelt och intuitivt operativsystem som är lätt att använda även för oerfarna användare. Det kräver minimal konfiguration och underhåll, vilket har minskat den administrativa bördan för IT-teamet på Solna stad.

– Vi hade Windows-datorer innan, och skulle vi då göra förändringar var vi hela tiden tvungna att lägga ärenden till Advania, ett arbetssätt som helt enkelt inte passar för vår verksamhet. Vi vill managera det på ett annat sätt, och göra det säkrare för våra behov. En ChromeOS-dator kräver väldigt lite underhåll, det går snabbt att till exempel starta om den och då ha den tömd på allt innehåll. Vi kan styra vad den går att använda till och vad man ska komma åt, vilket är en självklar grundförutsättning för publika datorer, säger Lars Danielsson.

Förutom användarvänlighet har säkerheten varit en avgörande faktor i beslutet att byta till ChromeOS. ChromeOS är känt för sin inbyggda säkerhet som skyddar mot virus och skadlig kod. Dessutom är alla data som lagras på en ChromeOS-dator krypterade, vilket minskar risken för dataförlust eller stöld.

En annan fördel med ChromeOS-datorer är deras hållbarhet. De är byggda för att vara lätta och hållbara, vilket minskar koldioxidutsläppen vid tillverkningen och transporten. Dessutom är ChromeOS-datorer enkla att återvinna och har en längre livscykel jämfört med traditionella PC-datorer, vilket minskar den elektroniska avfallet och främjar en mer hållbar IT-miljö.

Enligt Peter Nordin, IT-koordinator på Solna stad, har övergången till ChromeOS varit mycket positiv för Solna stad:

– Vi började med en pilot och implementerade ChromeOS på ett fåtal ställen, vilket föll väldigt väl ut. Samarbetet med Advania och deras hjälp från start till mål har varit ett enormt stöd. Vi har också redan sett en betydande förbättring i användarupplevelsen, och vårt IT-team har mindre administrativt arbete att hantera. Säkerheten har också förbättrats avsevärt, och vi känner oss trygga med att våra data är skyddade. Dessutom är vi stolta över att vi tar ett steg mot en mer hållbar IT-miljö, säger Peter Nordin.

I skolmiljön har det redan blivit vanligt att använda ChromeOS, men det är relativt nytt att det tar sig in på marknaden för företag och myndigheter.

– Vi kommer att låta det rulla nu, och det kan säkert bli fler områden än publika som det kan passa, vi är öppna för det, avslutar Lars Danielsson.

Hör av dig

Kontakta mig

MSP Consultant

Martin Börresen

Sveriges bästa branschblogg inom IT

Håll dig i loopen och prenumerera på vår blogg där vi bjuder på insikter, åsikter & inspiration!