Blogg: För en mer cirkulär livscykelhantering: börja så här | Advania
Hållbarhet Cirkulär IT 2023.10.20

För en mer cirkulär hantering av IT-utrustning: börja så här

Vill din verksamhet börja röra sig mot en mer cirkulär hantering av IT-utrustningen? Vi har definierat tre viktiga områden och vilka steg du kan ta för att komma i gång.

1. Börja med att belysa och utbilda

Ett cirkulärt IT-tänk är en ekonomisk, hållbar och organisatoriskt fördelaktig modell. Verksamheter som lever med cirkulär IT ser stora fördelar i att ha en hårdvaruplattform som alltid är uppdaterad och fungerar. Det är tydligt när utrustning ska bytas ut på cirkulärt vis, och inte baserat på att nya häftiga produkter släpps på marknaden. Behåller du din IT-utrustning för länge så innebär det dolda kostnader när den börjar krångla, vilket ger merarbete och dina medarbetare och hela verksamheten blir mindre produktiva.

  • Säkerhetsvinster: Med smarta verktyg för säkerhetsradering med certifikat/rapportkan du säkerställa att inga data finns kvar på enheterna du lämnar till återtag eller tar in i din verksamhet som en del av en cirkulär hantering. Välj en beprövad lösning som till exempel används av både myndigheter och säkerhetsklassade verksamheter.
  • Kostnadsbesparingar: Med ny och driftsäker IT-utrustning minskar kostnaderna kring support och underhåll, samtidigt som regelbundna utbyten av hårdvara hjälper ekonomiavdelningen med planering och kostnadsfördelning.
  • Hållbarhetsförbättringar: Använder du begagnade datorer i verksamheten innebär en förbättrad miljöprofil med minskade utsläpp och ett mer ansvarsfullt nyttjande av resurser.

2. Var tydlig och fördela ansvaret

Gör IT till en del av det strategiska hållbarhetsarbetet! Det är oftast IT-avdelningen som kravställer när IT-utrustning ska köpas in. Då är det viktigt att kombinera funktionalitet, prestanda och hållbarhetsrelaterade krav. Hållbarhet måste vara ett tydligt strategiskt beslut från ledningen och genomsyra hela verksamheten.

3. Ställ krav på dina leverantörer

Som inköpare kan du kräva mer cirkulära erbjudanden från dina leverantörer. Använd den makten! Det kommer att komma regulatoriska krav och direktiv, men det finns ingen anledning att vänta på dem. Din verksamhet blir mer attraktiv för både dina kunder och medarbetare när du implementerar hållbarhet och byter spår från linjär till cirkulär ekonomi.

 

Rapport: Hinder och möjligheter för en cirkulär IT-arbetsplats

LÅT OSS PRATA CIRKULÄR IT

Kontakta mig gärna

Manager Logistics & Service

Magnus Pihl

Relaterat innehåll

Hållbarhet Blogg | Att vara trainee på Advania | Advania
2024.04.02

Att vara trainee på Advania

Karriärföretagens studentnätverk har röstat fram Advance som ett av de 15 mest attraktiva IT-traineeprogram i Sverige. Här berättar Fanny Ahlén om sin tid som trainee på Advania.

Sveriges bästa branschblogg inom IT

Håll dig i loopen och prenumerera på vår blogg där vi bjuder på insikter, åsikter & inspiration!