Goldman Sachs fonder köper en majoritet i Advania

Nyheter
15.02.2021

Goldman Sachs fonder köper en majoritet i Advania

 • Fonder som förvaltas av Goldman Sachs Merchant Banking Division (“Goldman Sachs”) ska, tillsammans med ledningen, VIA Equity och andra återinvesterande aktieägare förvärva en majoritet av aktierna i Advania AB (”Advania” eller ”företaget”).
 • Advania, med huvudkontor i Stockholm, är en ledande IT-leverantör i norra Europa med verksamhet i Sverige, Island, Norge, Danmark och Finland.
 • Tack vare fantastiska medarbetare, långvariga relationer med kunder och pågående megatrender av digitalisering har företaget levererat mer än 20% tillväxt årligen under de senaste 5 åren.
 • Advanias omsättning överstiger idag 5 miljarder kronor.
 • De nya ägarna strävar efter att öka Advanias tillväxt ytterligare både organiskt och genom förvärv. • Advania, som är en ledande leverantör av kompletta IT-lösningar i norra Europa, meddelade idag att fonder som förvaltas av Goldman Sachs har nått ett slutgiltigt avtal om att förvärva en majoritetsandel i bolaget tillsammans med ledningen, VIA Equity och andra återinvesterande aktieägare, med förbehåll för sedvanliga stängningsvillkor och regulatoriska godkännanden. Finansiella detaljer om transaktionen lämnades inte ut.

  Advania har idag sitt huvudkontor i Stockholm med ett arv som går tillbaka till Island 1939. Företaget är en ledande IT-leverantör med närvaro i alla nordiska länder och levererar verksamhetskritiska IT-lösningar för att möta alla behov kunderna har. Dess unika kundcentrerade verksamhetsmodell har lett till marknadens bästa kundnöjdhet och snabb tillväxt.

  Transaktionen bekräftar den ledande position som Advania har uppnått på sin marknad. Med tillgång till resurser, relationer och expertis hos Goldman Sachs och VIA Equity är företaget väl positionerat för att ytterligare påskynda organisk tillväxt och att fortsätta sin starka historia av fusioner och förvärv, samtidigt som företaget håller fast vid den exceptionellt starka kulturen som har varit nyckeln för att leverera förstklassig kundnöjdhet och locka nya talanger.

  Advania omsätter idag mer än 5 miljarder kronor och har levererat mer än 20% tillväxt årligen under de senaste fem åren. Företaget har 1 400 anställda på 27 platser i fem länder. 

  Advanias koncernchef Mikael Noaksson säger:
  ”Goldman Sachs är världsledande inom private equity, med en stark historia av investeringar i tekniksektorn och i Norden. Att samarbeta med dem är inte bara ett bevis på vad vi uppnått, utan också ett löfte till alla här på Advania att vår fortsatta resa kommer att vara både spännande och full av nya möjligheter. Det viktigaste är att vi kan hålla fast vid vårt grunduppdrag: att vara en verklig partner till alla kunder och en riktigt bra arbetsplats som fortsätter att locka till sig de bästa talangerna.”

  Michael Bruun, partner på Goldman Sachs, säger:
  ”Vi är mycket glada över vårt samarbete med Advanias ledningsgrupp. Vi har varit mycket imponerade av Advanias starka talang, kultur och rykte, liksom företagets övertygande affärsmodell och tillväxtbana. Tillsammans med ledningen, VIA Equity och andra återinvesterande aktieägare ser vi fram emot att påskynda Advanias tillväxt både organiskt och genom förvärv.”

  Benjamin Kramarz, partner på VIA Equity säger:
  ”Vi har investerat i Advania i drygt två år nu. Det är ett utmärkt företag som vi ser fram emot att fortsätta arbeta med. Ledningsgruppen har gjort ett utomordentligt jobb med att skapa den ledande nordiska IT-spelaren och vi är glada att få fortsätta resan med detta fantastiska team.”

   

  För mer information, vänligen kontakta:

  Mikael Noaksson, VD, Advania Group
  E-post: mikael.noaksson@advania.com
  Telefon: +46 76 140 00 80

  Joseph Stein, Corporate Communications, Goldman Sachs
  Telefon: +44 207 774 2523

   

  Om Advania AB
  Advania är ett nordiskt IT-företag med verksamhet på 27 platser i Sverige, Island, Norge, Finland och Danmark. Företaget fokuserar på att hjälpa kunder att förbättra sina resultat med innovativ användning av bästa tillgängliga IT-plattformar och tjänster. Advania hjälper tusentals företagskunder, multinationella företag, regeringar och offentliga institutioner, stora, små och medelstora företag i alla samhällsaspekter.

  Advania rötter går tillbaka till 1939 när en isländsk entreprenör grundade en reparationsverkstad för kontorsutrustning i Reykjavik. Under de följande decennierna utvecklades tre separata filialer av IT-företag i tre nordiska länder, Island, Sverige och Norge. 2012 gick de samman i ett företag och Advania bildades. För mer information, besök www.advania.com.

  Om Goldman Sachs
  Goldman Sachs Group, Inc. är en ledande global fullservicebank som tillhandahåller ett brett utbud av finansiella tjänster till en betydande och diversifierad kundbas som inkluderar företag, finansinstitut, regeringar och privatpersoner. Företaget grundades 1869 och har sitt huvudkontor i New York och har kontor i alla större finansiella centra runt om i världen. För mer information, besök www.gs.com.

  Om VIA equity
  VIA equity är ett ledande nordeuropeiskt private equity-företag med en framgångsrik historia av att bygga och förvandla företag till ledande nationella och internationella aktörer. VIA equity A / S förvaltar fyra fonder, där den senaste har 175 miljoner euro i tilldelat kapital från etablerade internationella investerare. VIA equity investerar i framgångsrika företag inom mjukvara, IT, internet, teknik, clean tech och tjänster. För mer information, besök www.viaequity.com.


  Back
  ?i