Blogg | AI och Windows 11: nytt och smart | Advania
AI Windows 11 2024.05.23

AI och Windows 11: nytt och smart

AI blir allt vanligare i vår vardag och är nu inte bara en del av Microsoft 365 utan även av Windows 11. Windows 11 introducerar flera nya funktioner och innovationer, där AI är en av flera spännande nyheter.

AI-funktioner i Windows 11

I Windows 11 finns ett gäng olika AI-funktioner, vissa mer tydliga för dig som användare än andra. Det tillkommer dessutom hela tiden nya AI-funktioner, så det vi nämner här är bara en liten del av allt det vi nog kommer se på sikt. En stor nyhet är också det Microsoft kallar för AI PC, vilket är datorer som har den senaste generationens processorer med vad som kallas Neural Processing Unit, eller NPU, som är en del av processorn helt dedikerad till AI-uppgifter. Dessa nya AI PCs kommer även ha en dedikerad Copilot-knapp på tangentbordet.

Copilot för Windows: bara ett knapptryck bort

Den mest framträdande AI funktionen i Windows 11 är helt klart Copilot för Windows, vilket ger dig enkel tillgång till Microsoft Copilot. Copilot för Windows kommer inbyggt i Windows 11 och ger dig tillgång till att nyttja Microsoft Copilot som du hittills kunnat använda på webben även som en assistent lokalt på din dator. Du kan till exempel be den att ändra bakgrundsbild eller ta reda på saker åt dig. Du har alltså en virtuell assistent, direkt i Windows, som du kan fråga om saker och få svar direkt!

Microsoft Copilot för Windows kräver i sig ingen speciell licens mer än att du har operativsystemet, men för att få företagsvarianten (och den vill du ha, för endast då säkerställer du att informationen ni matar in stannar i verksamhetens miljö) kräver det att du har licenser för det genom Microsoft 365, åtminstone Bing Enterprise Search eller Microsoft 365 Copilot för att få möjlighet att använda all den kraft som Microsoft Copilot kan ge dig.

AI i andra delar av Windows 11

Windows 11 innehåller även en hel del andra AI-funktioner, som kanske inte är lika tydliga för dig som använder Windows, men där det ändå är AI i bakgrunden:

  • Microsoft Paint har till exempel numera AI-funktionalitet för att hjälpa dig att faktiskt kunna göra enklare bildredigering
  • Och Snipping Tool som du använder för att ta skärmklipp kan med hjälp av AI hämta ut text från bilderna du tar.
  • Det finns även säkerhetsfunktioner som Smart App Control som med AI:s hjälp kan förutsäga vilka applikationer som är säkra att ladda hem och installera.

Att använda AI i Windows 11 är något som vi kommer se mer och mer av i och med den nya generationens datorer som kommer ut på marknaden!

Varför ska vi använda AI i Windows?

Det är nog svårt att missa att AI är det senaste och hetaste ämnet inom IT just nu, och det är mer än bara ett nytt buzzword att lära sig. AI kan på olika sätt hjälpa dig bli mer produktiv i din vardag och därmed få ut mer av den investering som tekniken också innebär för din verksamhet.

AI i Windows kan hjälpa dig att förenkla och förbättra din vardag genom automationer och ny funktionalitet. Du kan spara både tid och energi på att låta AI exempelvis optimera och sortera dina fönster och appar, eller varför inte optimera dina batteriinställningar så din dator får ett längre liv?

Det som skiljer sig mellan att använda Copilot på webben mot att använda det i Windows är att du kan komma åt det enkelt, oavsett var i Windows du befinner dig. Du kan även interagera med inställningar och funktioner i Windows med Copilot.

Det som är viktigt att tänka på när det kommer till alla AI-tjänster är att använda det på ett ansvarsfullt sätt och tänka på att var lite kritisk till svaren en får, inte lita blint på vad den svarar. Som med all information, var uppmärksam och källkritisk, men njut av att hitta användningsmöjligheterna med din personliga Copilot!

Fortsätt läsa i ämnet:

Vill du veta mer?

Kontakta mig!

Chief Technical Architect

Ola Ström

Relaterat innehåll

Sveriges bästa branschblogg inom IT

Håll dig i loopen och prenumerera på vår blogg där vi bjuder på insikter, åsikter & inspiration!