Samarbete och AI: våra spaningar inför 2024 | Advania
Självklart är bilden AI-genererad: "3 MVPs working in a loop".
Digitalisering AI 2024.01.12

Samarbete och AI: våra spaningar inför 2024

När vi kollar i backspegeln för 2023 och sneglar lite på vårt blogginlägg med spaningar inför 2023 trodde vi stenhårt på bland annat AI och informationssäkerhet. När vi nu summerar året kan vi definitivt se att AI och informationssäkerhet var två dominerande ämnen, och det som tillkom var Microsoft Copilot som också belyste behovet av informationssäkerhet.

Att spana inför 2024 tror vi kommer att gå i lite samma spår. 2023 avslutades starkt med att Microsoft släppte Copilot för Microsoft 365 som kan hjälpa dig i vardagen på jobbet med att både skapa, sammanfatta och svara på dina mest brinnande frågor. Vi tre som har samarbetat för det här blogginlägget har definitivt spenderat otroligt mycket tid med Copilot i tankarna. Men inför 2024, vad tror vi kommer vara stort då?

Ännu fler tillämpningar av AI

Under 2024 kommer vi få se många fler praktiska tillämpningar av AI i form av bland annat Microsoft Copilot, och då inte bara för Microsoft 365. Microsoft har redan nu annonserat att det kommer många olika andra typer av Copilots, allt från Security Copilots som kanske är mer riktade mot IT administratörer som jobbar med säkerhet och enhetshantering, till GitHub Copilot som kan hjälpa utvecklare med sina kodprojekt.

Det är såklart inte bara Microsoft som jobbar på praktiska tillämpningar av AI för oss vanliga användare, men inom den sfären vi rör oss är det Microsoft som är mest framträdande inom den digitala arbetsplatsen. I början av december släppte Google sin egen AI-modell - Google Gemini. Med möjlighet att även bearbeta bilder, ljud och video som indata (förutom text) tror vi att Microsoft kommer att få jobba hårt på att utveckla Copilot för att erbjuda samma möjligheter som Google erbjuder.

Vi tror däremot att ju mer AI integreras i vår vardag desto mer kommer också hypen att lägga sig, och det kommer att bidra till att vi förmodligen alla får en annan syn på vad AI är och kan hjälpa oss med än i den hysteriska fasen vi har befunnit oss i under de senaste månaderna.

Den hybrida arbetsplatsen 2.0

Vi tror att 2024 kommer vara ett år där hybridarbete fortsätter att växa och att vara en viktig del av allas vardag. Vi kommer att leva i en hybrid värld där vi behöver verktyg och en kultur som stöttar våra olika arbetssätt. Samtidigt kommer det bli ännu viktigare att skapa ett sammanhang för alla medarbetare, inte minst för de som är helt nya på arbetsmarknaden och kanske direkt kommer från universitet och andra utbildningar.

En vanlig missuppfattning vid diskussioner om hybridarbete är att det gäller att antingen jobba helt på distans eller att vara på plats 100% av arbetstiden. Det vi ser som en stark trend är dock just mixen, och att arbetsgivare skapar förutsättningar för det i form av verktyg för samarbete, och hur arbetsplatsen är utformad och utrustad. Vi pratar alltså om både kulturen på arbetsplatsen, och tekniska hjälpmedel för att göra hybridarbete möjligt och hälsosamt. Allt detta bidrar ju till ännu bättre samarbete, och det är något vi verkligen brinner för!

Vi pratar fortfarande rätt ofta om ett före och efter pandemin, och det tror vi inte är något som kommer att avta. Det är viktigt för oss alla att hitta rätt balans för oss som individer. Vi har sett att samarbete fungerar även om vi inte alla alltid sitter i samma rum, och det här blogginlägget är faktiskt ett perfekt exempel på det – vi har nämligen skrivit detta på olika håll men ändå tillsammans, i samarbetsappen Microsoft Loop!

Vad tror du kommer definiera 2024?

Berätta för oss!

Technical Architect

Amanda Sterner

Chief Technical Architect

Ola Ström

Technical Specialist

Björn Sundling

Relaterat innehåll

Digitalisering År 2001 - ett DOT-COM-äventyr | Advania
2024.03.04

År 2001 - ett DOT-COM-äventyr

Minns du turbulensen under år 2001? IT-bubblan sprack och många verksamheter levde i en osäker tillvaro. Låt oss titta tillbaka och analysera effekten på det svenska näringslivet.

Sveriges bästa branschblogg inom IT

Håll dig i loopen och prenumerera på vår blogg där vi bjuder på insikter, åsikter & inspiration!