Hållbarhet 2022.05.11

Klimatsnurran

Har du koll på vilken klimatpåverkan produkterna - och tjänsterna - som din verksamhet använder egentligen har? Det är inte helt lätt att ta reda på men vi har tagit fram en beräkningsmodell som hjälper att skapa dig en bild om din verksamhets klimatavtryck. 

Att IT-produkter och IT-tjänster leder till utsläpp av CO₂ och andra klimatpåverkande gaser under hela sin livscykel är inget nytt. De förbrukas stora mängder material, energi, vatten och kemikalier vid tillverkning, transporter och användning och sedan även under återvinning av uttjänta produkter. IT-produkter tillverkas i en global leverantörskedja och transporteras långa sträckor och det är inte helt enkelt att få en överblick över hur stora klimatutsläppen är, eller var under livscykeln den största klimatpåverkan sker.

Det finns värdefulla data om påverkan som sker under tillverkning, till exempel vilken typ av utsläpp det blir när man utvinner material och när man monterar en produkt. Men därifrån till dagen när en produkt sedan är slutanvänd fanns det ingen modell som är tillräckligt detaljerad. Det är här Klimatsnurran kommer in som vi på Advania tillsammans med några av våra största partners har skapat. Klimatsnurran är en beräkningsmodell som räknar på hur stora utsläppen blir under hela livscykeln. I det här avsnittet av Impact by Advania presenterar Helena Nordin, Chief Sustainability Officer på Advania, Klimatsnurran som tittar på IT-hårdvara ur ett livscykel-perspektiv: 

Relaterat innehåll

Hållbarhet
2024.04.02

Att vara trainee på Advania

Karriärföretagens studentnätverk har röstat fram Advance som ett av de 15 mest attraktiva IT-traineeprogram i Sverige. Här berättar Fanny Ahlén om sin tid som trainee på Advania.

Sveriges bästa branschblogg inom IT

Håll dig i loopen och prenumerera på vår blogg där vi bjuder på insikter, åsikter & inspiration!