SkypExit – Vad händer nu?

Knowledge Factory Blogg
15.04.2019

#SkypExit – Vad händer nu?

Under slutet av 2019 stänger Microsoft ner Skype Online i O365 och alla användare flyttas in i Teams istället? Ja ryktena säger det och även om Microsoft inte gått ut med något exakt datum så pekar allt på att Microsoft vill skynda på resan till Teams och det är läge att börja fundera på hur. 

 

Vad är Teams?

Ja den här frågan är en av de vanligaste vi stöter på just nu. Alla som har ett konto i Office 365 har ju redan Teams och det är många som redan börjat titta och testa lite grann. Oftast på egen hand, men flera organisationer och företag har så smått börjat organisera sig runt denna spännande produkt.

Så, vad är det då? Är det en Skype-ersättare med ett i första anblick mycket krångligare gränssnitt? Är det nåt som man ska ersätta sin mail med? Ska man ha det som ett roligt diskussionsforum och lägga upp helgens pinsamma bilder eller är det rent av ett nytt videokonferenssystem? 

Svaret är faktiskt lite av allt. Till att börja med är Teams en succé för Microsoft och innehar just nu första platsen för det verktyg som växer snabbast av alla - i raketfart. 

Man blir nog ganska snabbt besviken och inte minst förvirrad om man försöker använda Teams som enbart en ersättare för en av delarna ovan. Men börjar man tillåta sig själv att tänka lite stort och utanför boxen så kan det snabbt bli något mycket mer spännande och som kan underlätta massor av saker i ens vardagliga arbete, i princip oavsett i vilken roll man har och i vilken del av en organisation man jobbar inom. 

 

Vad ska man tänka på? 

Börjar man titta på det som en helhet - där man kan bygga upp kanaler för varje avdelning/team, där chatterna finns kvar i ett flöde, som man även kan kombinera med gemensamma filer, bilder dokument och länkar, samtidigt som man med endast knapptryckning kan starta ett videomöte, telefonsamtal, chatta med externa såväl som interna kontakter - blir möjligheterna i det närmaste obegränsade. 

Att som organisation ta in en rådgivare i ett tidigt läge som är med och bygger upp drömmarna, ser möjligheterna mellan användaren, affären och kunden, tar er i hand och tar med er på resan som bara har börjat, är nästan är förutsättning för att kunna bygga grunden till något riktigt, riktigt bra. Ett fundament till framtidens kommunikation, internt som externt. 

Räds inte, Microsoft Teams kommer göra arbetet enklare, roligare och säkrare. Konferenser och telefonsamtal kommer ha bättre kvalité och era kollegor kommer uppskatta att kunna se status, sätta upp möten och interagera med kunder och leverantörer på ett enkelt sätt. Men glöm inte att göra arbetet grundligt och tänk stort redan från början. Då finns pengar att spara och ökad effektivitet, kundnöjdhet och affärsnyttan kommer med som en del av paketet. 

 

5 snabba tips

  1. Ta in en rådgivare som hjälper er att scoopa allt rätt från början.
  2. Tänk stort, Teams är inte bara en Skype-ersättare.
  3. Få med hela organisationen, Teams är inte en IT-produkt utan en verksamhetsapplikation.
  4. Glöm inte tillbehören. Ett möte kommer inte upplevas som önskat utan ex. ett headset.
  5. Tänk utanför Office 365. Med rätt integrationer kan Teams ersätta befintlig telefoni, videokonferens och andra kostsamma isolerade tjänster och applikationer.

 

/Mikael Virefjord, CTA Productivity

 

Läs mer om Knowledge Factory >>


Back
?i