Gå tillbaka

Tillgänglighetsdirektivet

Vad är tillgänglighetsdirektiv?

Den 28 juni 2025 markerar en viktig milstolpe för digital inkludering i Sverige och EU. Då träder en ny lag i kraft, baserad på EU:s tillgänglighetsdirektiv (European Accessibility Act), som ställer tydliga krav på att både offentliga och privata aktörers digitala produkter och tjänster ska vara tillgängliga för personer med funktionsnedsättningar. Medan offentlig sektor redan omfattats av liknande krav, innebär detta en betydande utvidgning som nu även inkluderar många privata företag.

Vilka företag berörs av tillgänglighetsdirektivet?

Direktivet har en bred räckvidd och påverkar en rad branscher och specifika produkter och tjänster, inklusive:

  • E-handel: Alla webbplatser och mobila applikationer som bedriver försäljning online.
  • Bank- och finanstjänster: Digitala bankplattformar, betalningslösningar, appar och vissa självbetjäningsterminaler som bankomater.
  • Elektronisk kommunikation: Tjänster för e-post, meddelandehantering och viss internettelefoni.
  • Persontransporttjänster: Webbplatser, appar och digitala gränssnitt för biljettförsäljning, trafikinformation och bokning.
  • E-böcker och medietjänster: Plattformar för distribution och konsumtion av e-böcker samt audiovisuella medietjänster (streaming).
  • Hårdvara: Datorer, smartphones, och vissa självbetjäningsterminaler (t.ex. incheckningsautomater).

Det är viktigt att notera att det finns undantag, exempelvis för mikroföretag (färre än 10 anställda och en årsomsättning/balansomslutning under 2 miljoner euro), men den stora majoriteten av företag som erbjuder dessa produkter och tjänster kommer att behöva anpassa sig.


WCAG – Ryggraden i digital tillgänglighet

För att möta de digitala tillgänglighetskraven i direktivet blir riktlinjerna i WCAG (Web Content Accessibility Guidelines), specifikt version 2.1, den centrala standarden. WCAG är en globalt erkänd uppsättning principer och tekniska rekommendationer som säkerställer att digitalt innehåll och digitala tjänster är användbara för alla, oavsett funktionsförmåga. WCAG 2.1 lägger särskild vikt vid mobila gränssnitt och tillgänglighet för användare med kognitiva eller neurologiska funktionsnedsättningar.

WCAG 2.1 är uppbyggt kring fyra fundamentala principer (POUR):

  1. Perceivable (Möjlig att uppfatta): All information och alla komponenter i användargränssnittet måste presenteras på ett sätt som användare kan uppfatta. Det innebär exempelvis att bilder förses med textalternativ (alt-texter) och att videoinnehåll textas.
  2. Operable (Hanterbar): Användare måste kunna hantera gränssnittet och navigera i informationen. Det inkluderar att all funktionalitet ska vara åtkomlig via tangentbord för de som inte kan använda mus.
  3. Understandable (Begriplig): Informationen och hanteringen av användargränssnittet måste vara begriplig. Det handlar om tydligt språk, förutsägbar navigering och att undvika otydliga instruktioner.
  4. Robust (Robust): Innehållet måste vara tillräckligt robust för att kunna tolkas tillförlitligt av ett brett spektrum av användarprogram, inklusive hjälpmedel som skärmläsare.

Inom WCAG 2.1 finns tre nivåer av efterlevnad: A (grundläggande), AA (rekommenderad) och AAA (högsta). Tillgänglighetsdirektivet kräver att företag uppfyller nivå AA.

Läs mer om WCAG här!

Mer än regelefterlevnad – En möjlighet att växa och inkludera

Tillgänglighetsdirektivet är inte bara som en uppsättning regler att följa. Det är en strategisk möjlighet att stärka ert varumärke, förbättra den övergripande kundupplevelsen och nå ut till en bredare, ofta förbisedd, kundgrupp. Att skapa digitala lösningar som är genuint tillgängliga för alla är ett tecken på ansvarstagande och framåtblickande.